Home | Agenda
Twitter Youtube Facebook
Werkgebied
Canon van OverijsselCanonkijker in beeld Tradities in Overijssel
Stichting IJsselacademie
Bezoek- en postadres:
Eikenstraat 20
8021 WX Zwolle
t 038 426 63 00
e info@ijsselacademie.nl
Agenda
Lezing Boeren in Overijssel - De stille revolutie op het platteland

werkpaarden werden ingeruild voor trekkers en machines collectie boeren in overijssel

Sinds de Tweede Wereldoorlog is de agrarische sector in hoog tempo gemoderniseerd. Mechanisatie, schaalvergroting en specialisatie maakten een einde aan de traditionele gemengde bedrijven, met akkerbouw, melkvee en wat varkens en kippen. Al die ontwikkelingen hadden grote invloed op het persoonlijke leven van betrokkenen.

Stichting IJsselacademie legt samen met het Historisch Centrum Overijssel en Museum TwentseWelle de ervaringen vast van tientallen plattelandsbewoners. Nu het nog kan, want de mensen die nog met de hand maaiden of hun werkpaard inruilden voor een trekker worden steeds schaarser. Hoe hebben zij al die veranderingen ervaren? Welke invloed had de modernisering op hun leven? En wat is er van hun bedrijf geworden?

Martin van der Linde en Albert Bartelds van de Stichting IJsselacademie schetsen aan de hand van verhalen, foto's en films een beeld van de 'stille revolutie' op het platteland. De avond is op woensdag 20 januari 2016 in Sluuspoort in Zwartsluis om 20.00 uur.

 

 
Een festival om nooit te vergeten!

Op vrijdag 26 juni, net na het begin van de zomer, is de avond perfect voor het Zunnewende Festival 2015, in Hellendoorn. Kijk ook hier voor een filmpje van de editie 2014.

 
Wie wint de Frits de Zwerverprijs 2015?

Affiche FdZ 2015 300Welke schrijvers gaan winnen weten we nog niet, maar op vrijdag 24 april worden voor de laatste keer de prijzen uitgereikt voor de Frits de Zwerver Schrijfwedstrijd. In Hardenberg.

 
Onthulling laatste canonkunstwerk in Zwolle

Kunstenlab-logo largeOp donderdag 2 april wordt het canonkunstwerk 'Choreografie van pure armoede…en trots’ van Matthijs Bosman onthuld. In Zwolle is dan het vijftiende en daarmee laatste van een reeks kunstwerken gerealiseerd, die verspreid over de provincie Overijssel een plek kregen in het kader van het project Canonkunst. Meer informatie bij Kunstenlab Deventer.

 
Onthulling Canonkunstwerk Noaberschop

Kunstwerk Noaberschop HaaksbergenOp dinsdag 31 maart wordt weer een nieuw canonkunstwerk gepresenteerd. In Haaksbergen ziet Noaberschop het licht. Klik hier voor meer informatie .

 
Zwols Dictee 2015


Skrieven? Met een n of zonder? Hemels of emels? Op donderdag 26 maart kun je weer meeschrijven, in het HCO. Zie hier.


 
Kunst of ambacht? Ambacht én kunst!

Biezen zittingOp maandag 16 maart start in Raalte een gloednieuwe cursus stoelenmatten. Er is plek voor maximaal acht deelnemers, die leren op ambachtelijke wijze een eigentijdse creatie te matten. De cursus wordt gegeven in boerderij Strunk in Raalte en is de laatste loot aan de stam van het project Ambachtelijk Hip van Stichting IJsselacademie. Eerdere cursussen: kleibewerking, mandenmaken, wolvilten, ijzersmeden, kralenbreien, stofklossen en leerbewerken.

 
Onthulling 'Freulespoor'

Plaatsing deel Freules van Beckum 2015Theo van Delft maakte het elfde canonkunstwerk, dat op vrijdag 20 februari feestelijk wordt onthuld bij Diepenheim. Lees hier meer.

 
Nieuwe Canonkunst op locaties

Canonkunst Space_CowboysEen greep uit de laatste canonkunstwerken, die binnenkort zichtbaar worden in de lokale omgeving:
Freules van Beckum, een nieuw canonkunstwerk, wordt onthuld op vrijdag 20 februari in Delden/Diepenheim. Op zondag 1 maart is in Bathmen de beurt aan Arkelstein en op vrijdag 6 maart wordt Janna Kiezenbrink gerpesenteerd in Olst. Lees heel veel meer op de site van Kunstenlab Deventer.

 
Ambachtelijk én kunstzinnig

Wol met_klospatroon_600Doe mee met weer een nieuwe cursus Ambachtelijk Hip! Op donderdag 7 maart start in Raalte Waanzinnig Wol.

 
Lezen, schrieven, praoten in 't Steenwieks

Vanaf woensdag 11 februari kun je vier avonden meedoen aan een nieuwe cursus in Steenwijk.

 
Geniet van ELEMENT 79, Sterrenstof

Op donderdag 8 januari wordt in Hellendoorn een nieuw Canonkunstwerk onthuld. Lees hier meer.

 
Lancering project Boeren in Overijssel

Autotrekker particuliere collectieBoeren in Overijssel, onder die titel gaan de provinciale erfgoedpartners Historisch Centrum Overijssel (HCO), TwentseWelle (TW) en IJsselacademie (IJA) de komende jaren aan de slag om de naoorlogse veranderingen op het platteland in beeld te brengen. Op donderdagmiddag 27 november, van 14:00 tot 17:00, zijn alle historische verenigingen in Overijssel van harte welkom in het Historisch Centrum Overijssel, Eikenstraat 20 in Zwolle. U krijgt dan alles over dit ambitieuze project te horen. De provincie Overijssel is hoofdsponsor van dit project.
Voor meer informatie en aanmelding.

 
Nieuwe publicatie voor Kampen

2014 Ambitie en optimisme 300Op donderdag 20 november, in het stadhuis van Kampen, presenteert de IJsselacademie Ambitie en optimisme. Stedenbouw en architectuur in Kampen 1940 – 1970, geschreven door Geraart Westerink. Een belangwekkend boek voor de stad en haar bewoners. Lees meer.

 
Streektaalliteratuur - Kansen en mogelijkheden

SND StreektaalconferentieDe Stichting Nederlandse Dialecten organiseert op zaterdag 15 november de negende streektaalconferentie. Het thema is dit jaar Streektaalliteratuur. Hieronder ziet u het programma voor de dag. U bent van harte welkom!

pdfUitnodiging Streektaalconferentie deel 1
pdfUitnodiging Streektaalconferentie deel 2

 
Zes avonden Taal en Cultuur Steenwijk

Logo VUSO SteenwijkerlandDe cursus Taal en Cultuur van Steenwijk en omgeving start op woensdag 29 oktober. Meer informatie.

 
Overdracht Dinsdachs veerboeck en Gildebrief droogscheerders

Op zaterdag 11 oktober viert het Gemeentearchief Steenwijkerland zijn negende, jaarlijkse Archievendag. Bij die gelegenheid draagt IJA-directeur Jos Mooijweer officieel enkele belangwekkende archiefstukken over aan de gemeente Steenwijkerland. Ze maakten deel uit van de nalatenschap van de heer J.A. Paasman. Mooijweer houdt vooraf een boeiende inleiding. Al eerder heeft de familie een dijkrecht uit deze nalatenschap overgedragen aan het waterschap Reest en Wieden.

 
Ol et Kampers leventig!

kampenzwartWitOp donderdag 25 september start de tweede cursus Kamper Taal en Cultuur, met de nadruk op lezen, luisteren, spreken en vertellen in het Kampers. Iedereen is van harte welkom! Meer informatie.

 
Nieuwe kennis oude ambachten

Cursus Ambachten nieuw KantklossenVanaf 20 september kun je op een heel nieuwe manier oude technieken leren. De cursussen Oude Ambachten Hip! worden dit najaar gegeven, in Raalte en Wijhe. Later mogelijk in andere gemeenten in Overijssel.

 
Streektaalfestival Eikoerei

EikoereiDe tweede editie van streektaalfestival Eikorei vindt plaats op vrijdag en zaterdag 19 en 20 september. In de oude binnenstad en -haven van tapijtstad Genemuiden worden voorstellingen gegeven, muziek, poëzie, theater, een kerkdienst, alles in dialect. Kijk hier voor het volledig programma en meer informatie.

 

 
Zunnewende Festival

logo zunnewende defOp vrijdag 27 juni vindt voor de achtste keer het Zunnewende Festival plaats, op Landgoed Schuilenburg bij Hellendoorn. Hoe het ooit begon? En hoe het de vorige keren was? Kijk hier.

 
Thuis in Belt-Schutsloot

Op 11 april presenteren we het boek Belt-Schutsloot en omgeving in 60 oude prentbriefkaarten. Auteur is Jan Jonkman. Afbeeldingen, teksten, wandelingen. Binnenkort mee, onder Nieuws.

 
Magazijnverkoop!

Op woensdag 26 en donderdag 27 maart, van 12:00 – 16:00
en op zaterdag 29 maart, van 10:00 – 15:00 houdt de Academie een magazijnverkoop. Donateurs en mensen die donateur willen worden zijn van harte welkom!

 
Skrieven in 't Zwols!

Zwols Dictee Vrolijke SchrijversProbeer eens hoge ogen te gooien met weinig fouten: Groot Zwols Dictee op 20 maart in het HCO te Zwolle.

 
Space Cowboys presenteren Pompey

Pompey is één van de 15 kunstwerken die verspreid over de provincie Overijssel worden gerealiseerd. Het canonvenster over de Munsterkolk was voor het kunstenaarsduo Albert Dedden en Paul Keizer (Space Cowboys) het vertrekpunt. Vanaf 7 februari is het tweedelig werk te zien in Rijssen. Kijk alvast hier!

 
Kunst langs een Hessenweg

Het tweede canonkunstwerk wordt onthuld op 31 januari, in Ommen. Het werk is gemaakt door Guido Geelen en verbeeldt het canonvenster over de historische Hessenwegen.
Kijk op de site van Kunstenlab.

 

 
Presentatie eerste canonkunstwerk

In Hardenberg, op 17 januari: Het landschap aan tafel van kunstenaar/ontwerper Martijn Schoots.
Lees hier meer.

 
Informatiedag tradities in Overijssel

Op 23 november organiseert de IJsselacademie een speciale dag. Immaterieel erfgoed, meer speciaal tradities, staan dan centraal. Lees meer.

 
Canon Steenwijkerland in boekvorm

Blokzijler traditie MaskeradeOp 20 november wordt in het fraaie Rams Woerthe te Steenwijk de Canon van Steenwijkerland in boekvorm gepresenteerd. Tijdens deze bijeenkomst ziet ook de regiocanon Land van Vollenhove het licht. Bekijk alle canons tot nu toe.

 
Cursus taal en cultuur Steenwijk

LogoTvO RGBblauwOp 9 oktober start bij de Volksuniversiteit in Steenwijk een nieuw, eigentijdse cursus taal en cultuur van Steenwijk en omgeving. Voor streektaalsprekers en-liefhebbers. Meer informatie.

 
Canon Hellendoorn in boekvorm

10-oaln-grieznOp zaterdag 14 september verschijnt ook de Canon van de gemeente Hellendoorn. Het boek wordt gepresenteerd in de Protestantse Kerk, 'n Oalen Griezen, tijdens een feestelijke bijeenkomst. 

Kijk ook digitaal.

 
Canon Hardenberg doorbladerbaar

                                            De Stentor was aanwezig en schreef een verslag...
Historiekamer HardenbergOp zaterdag 14 september opent burgemeester Peter Snijders de Open Monumentendag in Hardenberg. Aansluitend presenteert Harry Hindriks namens het Platform Historische Verenigingen Hardenberg de Canon van de Gemeente Hardenberg. Het boek wordt gepresenteerd in een grote tent op de markt. Meer informatie

Kijk ook digitaal.

 
Canons van Olst en Wijhe in één uitgave

Venster uit de canon van Wijhe                 Venster uit de canon van Olst      

In Wijhe worden op zaterdag 31 augustus de canons van Wijhe en van Olst in één boek gepresenteerd. In de Nicolaaskerk van Wijhe zijn naast de twee samenstellers van de canon, de heren Jan Hilferink (Olst) en Freerk Kunst (Wijhe), ook aanwezig de ontvangers van de eerste exemplaren: de beide laatste burgemeesters van Wijhe en van Olst, respectievelijk de heren B. Hinnen en J. Dijkstra. En hopelijk een geïnteresseerd publiek, in groten getale!

Bestellen kan bij de  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. . Prijs is € 19,50.

Bekijk de canons ook digitaal: Olst en Wijhe.

 
Zunnewende Festival 2013

logo zunnewende defDe zevende editie van Zunnewende festival, in de avond van 29 juni op Landgoed Schuilenburg belooft weer een feest te worden. Liefhebbers van streektaal, muziek en (cultureel) erfgoed worden tijdens dit openluchtfestival getrakteerd op tal van verrassende optredens op bijzondere en onverwachte locaties. Lees meer.

 
Jaarvergadering

Op donderdag 6 juni wordt onze jaarvergadering gehouden, in De Laarman te Luttenberg.
Voor meer informatie kunt u mailen met Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

 
Streektaalfestival Eikoerei!

Op vrijdag 24 en zaterdag 25 mei, in Genemuiden: Muziek, verhalen, vermaak op het veerheufd, veurlezen en veel meer!

 
Geef je op voor Jazzerieje!

Op zaterdag 18 mei vindt voor de 3de keer Jazzerieje plaats, als onderdeel van het International Jazz Festival Enschede. Je kunt meedoen:

pdfUitnodiging Jazzerieje 2013

 
Doe mee aan Grondtoon!

Muziekwedstrijd in de streektaal. Uitvoering op 11 maart in het ZINiN-theater in Nijverdal.

pdfGrondtoon 2013 flyer.pdf

 
Canoncenferentie

kasteel-Nijenhuis 300In aanwezigheid van gedeputeerde van cultuur, Hester Maij, wordt op 27 februari het project canonvanoverijssel.nl afgerond. Locatie: kasteel het Nijenhuis in Heino. Meer informatie bij Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. .

 

 
Cursus Kamper Taal & Cultuur

Op donderdag 7 februari start de nieuwe, eigentijdse cursus Kamper taal en cultuur. Waarna op 11 april alle cursisten én andere Kampenaren kunnen meedoen aan het Groot Kamper Dictee. En wie gaat dat winnen??

 
Presentatie canon van Vriezenveen

Op de avond van 31 januari worden de canon én de canonkijker gepresenteerd. Ook de lancering van de speciale canonkijker-app. Voor iedereen met belangstelling voor cultuurhistorie is deze app erg interessant. Start je ontdekkingstocht door de geschiedenis en laat je verrassen door verhalen over aangrijpende gebeurtenissen, prominente personen of vrijwel onontdekte landschappen. Ervaar het verleden op de plaats waar het zich daadwerkelijk afspeelde.

 
Presentatie canon van Hardenberg

Logo Canonkijker 300Op 31 januari in het gemeentehuis van Hardenberg. Ook presentatie canonkijker en lancering speciale app.

 
Muziek in poëzie

Affiche Nationale GedichtendagOp 31 januari is het Nationale Gedichtendag, start van de Poëzieweek. Dit jaar staan die twee helemaal in het teken van 'muziek'. Het Poëziecentrum maakte een selectie uit recente bloemlezingen, poëziebundels en luisterCD's die aansluiten bij het thema, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Ideaal voor de komende vrije dagen. U vindt ze op http://gedichtendag.com/2013/poezietips.html

 
Presentatie canon van Denekamp

Op 26 januari wordt deze canon in boekvorm gepresenteerd.

 
Presentatie canon van Raalte

Op 23 januari kan deze canon aan www.canonvanoverijssel.nl worden toegevoegd. Lees ook de laatste canoncourant.

pdfCanoncourant najaar 2012

 
Cursus Zwolse Taal & Cultuur
Op dinsdag 27 november start er weer een cursus. Ook dit jaar onder de enthousiaste leiding van Minke Kraijer. Opgeven kan al: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

Zwolse_Praot_07_11_12
 
Presentatie De Taal van Overijssel
Op 26 november, in het gemeentehuis van Nijverdal, wordt de website detaalvanoverijssel.nl officieel geopend. De bepalende handeling wordt verricht door gedeputeerde van (onder meer) Cultuur, Hester Maij.
Klik hier voor meer informatie.
Een gedeelte van de site is al te bekijken.
Informatie over de cursussen die in oktober/begin 2013 starten.
 
Presentatie Over de grens
Tijdens een symposium dat aan dit onderwerp is gewijd, wordt het eerste exemplaar van Grensgang. Een historische reis langs de randen van Overijssel overhandigd aan gedeputeerde van cultuur, Hester Maij. Op 23 november in het Historisch Centrum Overijssel. Meer informatie.
 
IJA in Weerribben-Wieden

In Nationaal Park Weerribben-Wieden zijn vrijwilligers en medewerkers van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, IVN en Kuunderpunter actief met voorlichting en educatie. Op 8 november
waren vijftig van hen aanwezig op de contactbijeenkomst in Ossenzijl.

Lees meer...
 
Presentatie Kaart Nicolaas Ten Have
1_Vollenhove_met_zeilboot_siteNiet van de kaart zelf natuurlijk, maar van een publicatie waarin de kaart centraal staat. Op 2 november in het Historisch Centrum Overijssel. Meer informatie.

Afbeelding: Het stadje Vollenhove met enkele havezaten en de landtong De Voorst. Een kompasroos en decoratieve scheepjes versieren de weergave van de Zuiderzee.
 
Presentatie Geschiedenis van Mariënheem
Op 19 oktober, tijdens de feestelijke openingsavond van de 75-jarige bestaansviering van Mariënheem. Meer informatie.
 
Presentatie Armenzorg en nabuurschap
Een uitgave met de titel Armenzorg en nabuurschap. De armvoogdij van Muggenbeet. Op 6 oktober, ingebed in de Archievendag Steenwijkerland. In Steenwijk. Thema Arm en Rijk. Meer informatie.
 
Presentatie Joodse Werkkampen in Staphorst
Een boek over dit onderwerp, geschreven door Gert-Jan Westhoff. Logischerwijze is de presentatie in Staphorst, op 3 oktober. Meer informatie.
 
Presentatie 'Flexus-rapport'

Themabeeld_8-9_sept_Groen_van_Toen_kl_260-10Nu in boekvorm: een rapport over de oude binnenstad van Kampen, op 7 september, tijdens Open Monumentendag 2012. Meer informatie.

 

 

 
Zunnewende Festival

logo_zunnewende_defHet Streektaalfestival Zunnewende wordt dit jaar gehouden op 7 juli. Zoals de vorige vijf jaren op Landgoed Schuilenburg in Hellendoorn. Er is een prachtig programma samengesteld. Lees hier meer.

Voor het (na afloop geplaatste) speciale TerPlekkePoeem/ZunnewendeGedicht,
schreven en oetspreuken (op de Vleermoezenbult)
deur Egbert Hovenkamp II: klik hier.

 
Presentatie canon van Wijhe
Op 6 juli in Wijhe. Ook de onthulling van de Canonkijker van deze gemeente. Meer over het canonproject? Klik hier.
 
Presentatie canon Stad en Ambt Vollenhove
Logo_Canonkijker_300Op dinsdag 19 juni, in het gebouw van het Cultuurhistorisch Centrum Land van Vollenhove. Op deze avond wordt ook de Canonkijker gepresenteerd.
Meer informatie over het canonproject.
 
Presentatie canon van Haaksbergen
Op 10 mei. Informatie over de canon van Overijssel.
 
Presentatie canon van Hof van Twente
Op 25 april. Lees hier meer.
Informatie over de canon van Overijssel.
 
Presentatie canon van Oldenzaal
Op 20 april. Informatie over de canon van Overijssel.
 
Presentatie canon van Den Ham Vroomshoop
Op 17 april. Informatie over de canon van Overijssel.
 
Overijssels Boek van 2011

Wat is het beste boek van Overijssel dat in 2011 is verschenen? De eerste selectie heeft plaatsgevonden en de shortlists zijn bekend. In deze vierde editie van de verkiezing Overijssels Boek van het Jaar zijn er twee shortlists, namelijk voor de categorieën fictie en non-fictie. Het beste boek van Overijssel 2011 wordt bekend gemaakt op 12 april 2012 tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Burgerzaal van het Deventer Stadhuis, door Hester Maij, gedeputeerde voor de provincie Overijssel.

 
Zwols Dictee 2012

Het Zwols Dictee kan toch doorgaan! Dit jaar wordt het gehouden in het Historisch Centrum Overijssel, op donderdag 29 maart om 19:30. Nadere berichtgeving volgt, maar opgeven kan al, bij Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. .

 
Plat praoten in de Olde Maoten

In 'Meertmaond Dialectmaond': de streektaalavond van de Noordwest-Overiesselse Schrieverskring.
Op vrijdagavond 16 maart om 20.00 uur in: Veldschuur Bid en Werk in Rouveen.
De toegang bedraagt € 5,-. Dit is inclusief 1 consumptie. Meer informatie.

 
Presentatie canon van Staphorst
8-streekdrachtOp 15 maart in het gemeentehuis van Staphorst.
 
IJsselacademie bij !REUR!

Op zaterdag 3 maart wordt in Emmen de 3de editie gehouden van !REUR!, het streektaalfestival waar vooral het Nedersaksich centraal staat. Voordrachten, muziek, lezingen, in de bibliotheek van Emmen en in de Muzeval. De IJsselacademie is aanwezig met een boekenstand.
www.reur-festival.nl

 
Salland, mijn achterland

Lezing, door collega Ewout van der Horst, in het kader van de cursus Leer mij Salland kennen. Titel: ‘Salland, mijn achterland’. Maandagavond 5 maart, huize Nieuw Rande te Diepenveen.
Informatie leest u hier.

 
Presentatie boek collega Van der Horst
‘Mijn vee is raszuiver MRIJ, maar ikzelf ben meer een straathond.’ Zo begint de Sallandse boer Derk Steenbruggen zijn levensverhaal, dat ter gelegenheid van zijn 90ste verjaardag verschijnt. De Olstenaar  werkt al driekwart eeuw als appelboer en veefokker. Stichting Sallands Erfgoed presenteert op 11 februari dit boek, dat is voorzien van prachtige afbeeldingen uit Steenbruggens privécollectie. Auteur is historicus en IJA-collega Ewout van der Horst. Meer informatie.
 
Frits de Zwerver Schrijfwedstrijd
Laatste kans om je opstel in te leveren: 31 januari 2012.
 
Nationale Gedichtendag 2012
Op 26 januari is het Nationale Gedichtendag!
 
Presentatie Ontmoetingsplaats van verhalen
Op uitnodiging van het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe maakte de IJsselacademie het boek Ontmoetingsplaats van verhalen. Het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe. Jolanda de Kruyf is de auteur, die eerder dit jaar een vergelijkbare bundel publiceerde voor het Gemeentearchief van Steenwijkerland. Het nieuwe boek verschijnt op 25 november, in Harderwijk, bij gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de dienst die de archieven van vijf gemeenten beheert: Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg en Oldebroek.
 
Canon van Borne online
Vanaf 23 november staat ook de canon van Borne online. Aan deze derde canon van Twente is veel zorg en aandacht besteed door de Heemkundevereniging Bussemakerhuis. Het eindresultaat?
 
Start cursus Zwolse taal en cultuur
De cursus Zwolse taal en cultuur start op 22 november. Organisatie: IJsselacademie en Deltion College; docent Minke Kraijer. Opgave bij Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. .
 
Presentatie 30 jaar waterstaatsgeschiedenis
Op vrijdag 18 november, in het Provinciehuis van Zwolle, neemt gedeputeerde van (onder meer) Water, Bert Boerman, het eerste exemplaar in ontvangst van Overijsselse waterstaat in de kaart gekeken.
 
Canon van Ommen online
Er is nogal eens een robbertje gevochten in Ommen. In 1732 liet het stadsbestuur een opstootje uiteen slaan, waarna de oppositie “met blauwe ogen en gaten in het hoofd” afdroop...
Canon van Ommen, op 16 november online en on paper. 
 
Presentatie Canon van Dalfsen

Canon_Dalfsen_houten_brug_300Op 3 november. Eerste exemplaar van de canon in boekvorm voor burgemeester Noten.
Meer informatie.

 

 
Dag voor de Regionale Geschiedenis

Op 29 oktober wordt de tweejaarlijkse Dag voor de Regionale Geschiedenis en Streekcultuur gevierd, in de Bovenkerk van Kampen. De dag vormt de Overijsselse afsluiting van de nationale Maand van de Geschiedenis. Programma en meer informatie.

 
Presentatie Dialecten van centraal-Salland

2011_Grammatica_Raalte_300Op woensdag 26 oktober, in boerderij Erve Strunk in Raalte

 
Kamper spelling centraal
Collega_Bloemhoff_voor_de_HanzeboogOp 28 september vanaf 20.00 uur staat in de Hanzestad aan de IJsseldijk (ingang achterzijde) de spelling van de Kamper taal centraal. Inleider en gespreksleider is Philomène Bloemhoff, een van de samenstellers van het Woordenboek van de Kamper taal en projectleider streektaal bij de IJsselacademie. De avond is georganiseerd door de werkgroep Kamper Taal van de Historische Vereniging Jan van Arkel.
 
Zesde Internationale Streektaalconferentie

Uutsprken_600Op 23 september vindt de zesde Internationale Streektaalconferentie plaats, met dit jaar als thema Streektaal in muziek - Muziek in streektaal. De conferentie wordt georganiseerd door de Stichting Nederlandse Dialecten (SND) en door Variaties, de koepelorganisatie voor dialecten en oraal erfgoed in Vlaanderen, en wordt gehouden in het Dorpshuis van Heerde, van 9:30 tot 16:30. Deelname kost € 20,-, inclusief de lunch. Opgeven kan via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. .  

 
Presentatie Beelden in beeld
2011_Beelden_in_beeld_300_Home_en_Aanbev_boekhOp zaterdag 10 september presenteert de stichting IJsselacademie, samen met de gemeente Steenwijkerland, haar nieuwste uitgave Beelden in beeld 3. Dit gebeurt tijdens de viering van 10 jaar Steenwijkerland – een romantische avond in het park in Villa Rams Woerthe in Steenwijk. Op dit extra feestelijke moment overhandigt de directeur van de IJsselacademie, Jos Mooijweer, het eerste exemplaar aan wethouder Luc Greven. De Commissie Beeldende Kunst van de gemeente stelde het boekje samen; de eindredactie ervan was in handen van Wim Heij.

 
Enter presenteert canon

Schuit_met_schipkiste_1751Op dinsdag 28 juni zorgt wethouder Hans Bekke ervoor dat de historische Enterse canon officieel actief wordt. Hij voegt dan de tweede Twentse canon toe aan de canon van Overijssel. De 25 vensters bieden een prachtig uitzicht op de geschiedenis van Enter en zijn vanaf dinsdagmiddag voor iedereen te zien op internet.
De canon is tot stand gekomen op initiatief van de IJsselacademie, onder de bezielende leiding van Ewout van der Horst.

 
Presentatie canon van Olst
MKZ-monument_in_Welsum_jpgOp 21 juni onthult burgemeester Ton Strien van Olst-Wijhe het digitale resultaat van heel veel onderzoeks- en schrijfwerk. Hiermee is de canon van Olst toegevoegd aan de canonvanoverijssel.nl. 30 Vensters geopend op dit dorp aan de IJssel.Foto: MKZ-monument in Welsum, hoek Zijlweg/IJsseldijk.
 
Jaarvergadering in Blokzijl
Blokzijl_foto_Fred_Wezenberg_defOp de avond van donderdag 9 juni houdt de IJsselacademie haar jaarvergadering. In Blokzijl zijn alle donateurs om 19.00 uur welkom in de Grote Kerk, waar Jos Mooijweer zal spreken over de fortificatie van de ‘stad’. Lees meer...
 
Waterval Internationaal Vertelfestival

waterval-logoZunnewende Festival heeft een uitwisseling met Waterval Internationaal Vertelfestival, dat op 3, 4 en 5 juni wordt gehouden in Zwolle. Op zaterdag 4 juni vertolken Delia Bremer en Ria Westerhuis er hun Drentse erotische poëzie, Minnezinne.
 
Zunnewende Festival 2011
logo_zunnewende_defOp 18 juni 2011, de zaterdag zo dicht mogelijk bij de eigenlijke langste dag, wordt de vijfde editie van het Zunnewende Festival gehouden. Plaats van handeling is het het dan bijzonder sfeervol ingerichte terrein van landgoed Schuilenburg te Hellendoorn.

Zunnewende heeft een uitwisseling met het internationale vertelfestival Waterval in Zwolle. 
 
Canon van Holten in de lucht
Het_wapen_van_HoltenPresentatie op 27 april.

 
Prijsuitreiking Frits de Zwerver Schrijfwedstrijd
Affiche_Frits_de_Zwerver_2011Op vrijdag 15 april krijgen de winnaars van de elfde editie van de Frits de Zwerver Schrijfwedstrijd hun prijzen. Plaats van handeling: het gemeentehuis van Hardenberg.
Meer informatie bij Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. .
 
Elfde Nederlandse Dialectendag

Op zaterdag 26 maart vindt in Delft de elfde Nederlandse Dialectendag plaats. Onder het thema Schelden doet geen zeer! Hoe wij elkaar typeren.
Meer informatie:
www.nederlandsedialecten.be
www.erfgoedhuis-zh.nl
www.variaties.be

 

 
Presentatie Canon van Ootmarsum
Ootmarsum_maakte_eigen_geschiedeniscanonVrijdag 25 maart is de dag waarop de Vereniging Heemkunde Ootmarsum de geschiedeniscanon van haar eigen stad presenteert. Twee jaar lang is er door veel toegewijden keihard gewerkt aan de 50 vensters die uitzicht bieden op de geschiedenis van Ootmarsum.
 
Presentatie Archiefbundel Steenwijkerland
Op zaterdag 19 maart presenteren het Gemeentearchief Steenwijkerland en de IJsselacademie het boek Ontmoetingsplaats van verhalen. Het Gemeentearchief Steenwijkerland. Auteur is Jolanda de Kruyf.
 
Prijsuitreiking Overijssels Boek van 2010
Het_geheim_van_de_smid_genomineerdOp 18 maart wordt in het Historisch Centrum Overijssel bekend gemaakt welk boek de prijs Overijssels Boek van 2010 krijgt toegewezen. De IJsselacademie is genomineerd met de publicatie Het geheim ven de smid. De vervaardiging en bewerking van Staphorster gebruikszilver, geschreven door Wielent Harms, gepresenteerd in mei 2010 en niet lang daarna uitverkocht.

 Nominaties Overijssels Boek van 2010.pdf

 
Streektaaldag NBvP Vrouwen van Nu
De NBvP - Vrouwen van Nu organiseert op 15 maart de jaarlijkse Dialectendag. In Ommen zijn er onder meer optredens van onze streektaalconsulent Albert Bartelds, van auteur uit het IJA-fonds, Frouk Alice Weijs, en van streektaalzanger Harm Jan Wilbrink.
 
Presentatie Myosotis
Op 9 maart geven streektaalconsulent Albert Bartelds en pr-medewerker Jook van Zeeland een presentatie in verpleeg- en reactiveringscentrum Myosotis in Kampen. Patiënten en hun familie leren de IJA (beter) kennen: onze uitgaven, onze projecten, met het accent op Streektaal in de Zorg.
 
Gehoord, gekregen: cd Gewoon Nedersaksisch

Nedersaksisch_Vocaal_EnsembleTijdens het streektaalfestival !REUR! kregen wij een prachtige cd gemaakt door het Nedersaksisch Vocaal Ensemble.

Het Nedersaksisch Vocaal Ensemble is een streektaalkoor, dat zich bezighoudt met het maken en uitvoeren van koorwerken in Nedersaksische dialecten, met de nadruk op het Gronings en Drents. Het initiatief tot de oprichting van dit unieke koor is geboren uit het in maart 2006 in Winschoten gehouden Ede Staal Festival. Tijdens dit festival trad een speciaal voor het evenement geformeerd - 200 leden tellend - projectkoor op, dat negen liederen van Ede Staal ten gehore bracht. Het enorme enthousiasme van alle zangers, komend vanuit diverse koren in Groningen en Drenthe, én het daverende succes van de uitvoering hebben projectkoordeelnemers Herman Koster (dirigent) en Trijnie Groeneveld (Sleen), Henk Kroeze (Emmen) en Jaap Mulder (Westerlee) aan het denken gezet over een manier om de belangstelling die er blijkt te bestaan voor koorzang in streektaal op een meer structurele wijze te beantwoorden. Lees meer op de website van het koor.

In oktober 2010 bracht het NVE* een prachtige cd uit: Gewoon Nedersaksisch. Warm aanbevolen!

 

 
IJA bij REUR!

Op zaterdag 5 maart wordt in Emmen de 2de editie gehouden van REUR!, het streektaalfestival waar vooral het Nedersaksich centraal staat. Voordrachten, muziek, lezingen, in de bibliotheek van Emmen en in de Muzeval. De IJsselacademie is aanwezig met een boekenstand.
www.reur-festival.nl

 

 
Startschot Een canon in je klas
Lebuinus Statenzaal DeventerOp donderdag 10 februari start officieel het project Een canon in je klas. Plaats van handeling: Hellendoorn, basisschool De Es. Lees meer...
 
Gedichtendag 2011
Poster_Gedichtendag_2011Op 27 januari is het Gedichtendag 2011. Kijk voor meer informatie op www.gedichtendag.com.
 


Winkelmandje

Tekst van de Maond
Bekijk hier alle teksten.
Nieuws
Streektaal in de zorgWoordenboek van de Overijsselse taalDigitale dossier Cursussen ambachtelijk hip

Disclaimer | Colofon | © 2011 Stichting IJsselacademie. Alle rechten voorbehouden.