Home | De Taal van Overijssel
Twitter Youtube Facebook
Werkgebied
Canon van OverijsselCanonkijker in beeld Tradities in Overijssel
Stichting IJsselacademie
Bezoek- en postadres:
Eikenstraat 20
8021 WX Zwolle
t 038 426 63 00
e info@ijsselacademie.nl
De Taal van Overijssel

LogoTvO_RGBrood 

Op 26 november werd de nieuwe website www.detaalvanoverijssel.nl gepresenteerd in het Huis van Cultuur en Bestuur van de gemeente Hellendoorn.
De Taal van Overijssel is een samenwerkingsproject van Museum TwentseWelle in Enschede en de IJsselacademie. Het werd ondersteund door de provincie Overijssel.

Wat vind je op de site?

1. De kaart van Overijssel
De homepage van de website laat een kaart van Overijssel zien met 51 gemarkeerde plaatsen. Via het groene tabblad kan een gebied worden aangeklikt, waarna men informatie over de taal van een van de drie gebieden krijgt: Land van Vollenhove, Salland en Twente.
Ook kunnen plaatsen worden aangeklikt, waarna gekozen kan worden uit: info, geluidsfragment en verhaal/gedicht, waarna het gevraagde in beeld verschijnt, c.q. kan worden beluisterd.

Help mee!
De stem van Overijssel: fragmenten gesproken woord.
De geluidsfragmenten van de website willen we graag aanvullen met en vervangen door eigentijds gesproken woord. Wilt u hier een bijdrage aan leveren? Neem dan een fragment spontaan gesproken streektaal op van maximaal twee minuten. Dit mag een korte monoloog zijn, maar ook een gesprekje tussen twee mensen.
Vermeld bij het insturen de plaats van het gesproken dialect en de leeftijd van de spreker(s).
Stuur het fragment in via www.detaalvanoverijssel.nl (klik op de rode knop op de homepagina).

De info-pagina’s
Alle 51 plaatsen van de kaart zijn of worden voorzien van een informatieve tekst over de taal van de plaats; begin 2013 is het werk hieraan afgemaakt.

De verhalen/gedichten
Per plaats is in de loop van dit jaar door de streektaalconsulenten van IJsselacademie en TwentseWelle een geschikt verhaal of gedicht gezocht, en meestal gevonden. Overijsselliteratuurkenner Gees Bartels-Martens heeft hen hierbij geholpen. Hier ontbreken nog enkele plaatsen en wordt er verder gezocht.

2. Het cursusdeel van de website
Het blauwe tabblad op de homepage van de website geeft toegang tot het cursusdeel. Hier kan informatie gevonden worden over de cursussen die nu en later worden gegeven en kunnen cursisten zich aanmelden.
Eenmaal aangemeld, krijgt de cursist een wachtwoord waarmee hij/zij toegang krijgt tot het lesmateriaal.

3. Het Woordenboekdeel van de website
Het rode tabblad op de homepage bevat de veelbelovende mededeling: Aan het woordenboek van Overijssel wordt nog gewerkt. In de loop van 2014 moet via dit tabblad het Woordenboek van Overijssel ingezien kunnen worden.

4. Het “topmenu”: de andere tabbladen
Bovenaan de homepage is nog een aantal tabbladen opgenomen. Van links naar rechts:
Spelling: hier vindt men de IJsselacademiespelling voor de streektaal van Salland en het Land van Vollenhove, en de hoofdlijnen van de Twentse spelling.
Links: Links naar belangwekkende websites van met name Overijsselse instellingen en projecten.
Kennisbank: Hier vindt men veel secundaire literatuur, woordenboeken en woordenlijsten betreffende de regionale en lokale streektaalvarianten van Overijssel. Veel van dit materiaal werd hiervoor op de IJsselacademie gescand. Op termijn zal het aantal werken dat wordt aangeboden, worden uitgebreid.
Nieuws: Over wat er gebeurt op streektalig gebied.
FAQ: Vragen die vaak over streektaal gesteld worden en de antwoorden daarop.
Contact: de streektaalfunctionarissen van IJsselacademie, Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. , en TwentseWelle, Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. .

Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.              

 

Winkelmandje

Tekst van de Maond
Bekijk hier alle teksten.
Nieuws
Streektaal in de zorgWoordenboek van de Overijsselse taalDigitale dossier Cursussen ambachtelijk hip

Disclaimer | Colofon | © 2011 Stichting IJsselacademie. Alle rechten voorbehouden.