Home | Geschiedenis
Twitter Youtube Facebook
Werkgebied
Canon van OverijsselCanonkijker in beeld Tradities in Overijssel
Stichting IJsselacademie
Bezoek- en postadres:
Eikenstraat 20
8021 WX Zwolle
t 038 426 63 00
e info@ijsselacademie.nl
Algemeen

Begin maart hebben de IJsselacademie en het Historisch Centrum Overijssel een nieuwe stap gezet in hun samenwerking. De tekst hieronder wordt binnenkort aangepast. Voor meer informatie kunt u mailen met de directeur van IJA en HCO, Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. .

Het verleden laat sporen na die inzicht geven in het heden. De IJsselacademie wil die sporen leesbaar maken voor een breed publiek. Ze richt zich daarbij vooral op de geschiedenis van de directe leefomgeving en volgt de mensen die er ooit verbleven. In hun leven, werken en denken is een erfenis te ontdekken die ertoe doet. De Academie brengt dit waardevolle historisch-culturele erfgoed aan het licht door onderzoek en legt het vast in publicaties en digitale media. Als verrijking en inspiratiebron voor ons nu, de sporentrekkers voor de toekomst.

In 2014-2016 werkt de IJsselacademie met het Historisch Centrum Overijssel en TwentseWelle samen in de uitvoering van één provinciaal programma. Dit programma bestaat uit projecten rondom streektaal en geschiedenis. Bij streektaal gaat het om de volgende onderdelen:  het Woordenboek van Overijssel (woordenschat dialecten voor publiek), de Taal van Overijssel (educatief programma) en de Mobiele Taalkamer (reizende tentoonstelling). Voor de geschiedenisprojecten is een overkoepelend thema gekozen: plattelandscultuur. De onderdelen daarvan zijn: Boerenleven in beeld (verzamelen beeld- en archiefmateriaal), Getuigen van een stille revolutie (onderzoek  a.h.v. interviews, uitmondend in publicatie) en Museale plattelandscultuur (reizende tentoonstelling),

 

Winkelmandje

Tekst van de Maond
Bekijk hier alle teksten.
Nieuws
Streektaal in de zorgWoordenboek van de Overijsselse taalDigitale dossier Cursussen ambachtelijk hip

Disclaimer | Colofon | © 2011 Stichting IJsselacademie. Alle rechten voorbehouden.