Home | Geschiedenis | Canonproject | Canonproject
Twitter Youtube Facebook
Werkgebied
Canon van OverijsselCanonkijker in beeld Tradities in Overijssel
Stichting IJsselacademie
Bezoek- en postadres:
Eikenstraat 20
8021 WX Zwolle
t 038 426 63 00
e info@ijsselacademie.nl
Canonproject

Canon van Overijssel
De IJsselacademie heeft in 2009 het initiatief genomen om in navolging van de Canon van Nederland een canonproject in Overijssel te lanceren. De bedoeling was om via lokale canons te komen tot een breedgedragen Canon van Overijssel. Alle canons zijn gepubliceerd op http://www.canonvanoverijssel.nl. Ze bieden inwoners en digitale bezoekers van Overijssel een stevig houvast bij een (nadere) cultuurhistorische verkenning van de eigen omgeving.

Horst-Ewout-van-derVan lokaal tot provinciaal
Onder de enthousiaste leiding van Ewout van der Horst hebben de afgelopen jaren honderden vrijwilligers van historische verenigingen en andere belangstellenden gewerkt aan het samenstellen, schrijven en illustreren van een cultuurhistorische canon voor hun stad of dorp. Op basis van de lokale canons is de integrale Canon van Overijssel samengesteld, die op 27 februari 2013 op kasteel Het Nijenhuis is gepresenteerd.

Klik hier voor alle Canoncouranten.

Canon in de klas
De Canon van Nederland maakt tegenwoordig deel uit van de leerstof in het onderwijs. Op www.canonvanoverijssel.nl krijgt de nationale canon in Overijssel een lokale inkleuring: voor de provinciale en lokale canons zijn speciale onderwijsversies beschikbaar met tien aansprekende lesprogramma's, waarin prachtige digitale posters van tien belangrijke canonvensters, canonclips met jonge acteurs en werkbladen. Zo kunnen de leerlingen bijvoorbeeld nagaan wat de invloed van de Tachtigjarige Oorlog in hun woonomgeving was. Op die manier brengt de canonsite de geschiedenis dichterbij de belevingswereld van de kinderen.

Sponsoring
Provincie Overijssel is de hoofdsponsor van dit project. Verder is er financiële ondersteuning van de gemeenten in Overijssel, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSBfonds, de Rabobank, COGAS Cultuurfonds en Stichting Hervormd Weeshuis Zwolle.

Voor meer informatie: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

Logo_subs_proj_Provincie_Ov_klein

 

Winkelmandje

Tekst van de Maond
Bekijk hier alle teksten.
Nieuws
Streektaal in de zorgWoordenboek van de Overijsselse taalDigitale dossier Cursussen ambachtelijk hip

Disclaimer | Colofon | © 2011 Stichting IJsselacademie. Alle rechten voorbehouden.