Home | Taal | Schrievers | Biografieën
Twitter Youtube Facebook
Werkgebied
Canon van OverijsselCanonkijker in beeld Tradities in Overijssel
Stichting IJsselacademie
Bezoek- en postadres:
Eikenstraat 20
8021 WX Zwolle
t 038 426 63 00
e info@ijsselacademie.nl
Biografieën
Schrievers Biografieën

Op deze pagina brachten we schrijvers bijeen die in persoon en werk van belang zijn voor de Nedersaksische taal en zijn varianten.
Voor meer informatie en/of boekingen: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. .

Jannie Bakker
Gerard Rutger Buisman
Arie Hofstede
Gerrit Willem Kuijk
Wim Lubberding
Corry Overmars
Gerrit Pleiter
Frouk Alice Weijs
Femmy Woltman
Ria Westerhuis
Riek van der Wulp

 
Jannie Bakker

Bakker-JannieJannie Bakker werd in 1953 in Genemuiden geboren en is ook in deze plaats opgegroeid. Het 'Gællemuniger's' is dan ook haar moedertaal: de taal die ze dagelijks spreekt en waar ze in schrijft.

Na de middelbare school heeft Jannie Nederlands gestudeerd aan de Rijks Universiteit in Groningen en is zij enkele jaren in het onderwijs werkzaam geweest. Toen dat niet meer met haar gezin te combineren was is ze overgeschakeld op administratieve functies, maar de taal (en in het bijzonder de streektaal) heeft altijd haar belangstelling gehouden.

Jannie schrijft vanaf begin jaren '70 zowel verhalen als gedichten en columns. In diverse uitgaven van de IJsselacademie zijn bijdragen van haar opgenomen en in 2004 verscheen (eveneens bij de IJsselacademie) haar dichtbundel Meer geliek as eigen.

Jannie is verder actief in de Gællemuniger Taelkrink en binnen de SkrieversBond Overiessel en schreef een tijdlang dialectcolumns voor de Stentor.

Jannie is enkele keren per jaar beschikbaar voor boekingen.

terug naar lijst

 
Gerard Rutger Buisman

Buisman-GerardGerard Rutger Buisman (1952 Steenwijk - 2011) noemde zichzelf het liefst een troubadour, Troubadour van Steenwijkerland. In die hoedanigheid trok hij een aantal jaren samen met Wilma Dijksma en Stef Eijkelenkamp langs stad en streek om zijn 'varsies' en 'vertellechies' aan een ieder die het maar horen wilde voor te schotelen.

Zijn rijke muzikale verleden in diverse groepen en op vele podia stelt hem in staat met eenvoudige begeleiding in diverse stijlen te componeren en te musiceren, waarbij hij hoofdzakelijk ook zijn eigen teksten schreef. Steenwijk, zijn geliefde geboorteplaats, en Steenwijkerland speelden daarbij een belangrijke en bepalende rol.

Gerard was dertig jaar actief in het onderwijs, de langste tijd op de RSG te Steenwijk, en doceerde verschillende vakken. Hij studeerde aan het Stedelijk Conservatorium in Zwolle, produceert en presenteert diverse programma's voor de lokale omroep en RTV-Oost en is promotor van het gebruik van de streektaal, wat blijkt uit zijn teksten en verhalen, een radioprogramma en het door hem opgerichte streektaalblad Hei-j 't wel 'elezen?

Gerard bracht 7 cd-albums uit en een vierdelige dvd-serie onder de titel Steenwijkerland bezongen en bekeken door... Van hem verscheen in maart 2005 zijn eerste bundel met 'vertellechies'" onder de titel Troubadour.

terug naar lijst

 
Arie Hofstede

Hofstede-ArieArie Hofstede is geboren en getogen in Heerde.

Hij is zijn werkzame leven begonnen als onderwijzer en werd later hoofd-der-school in Maarsbergen en Bathmen. Inmiddels geniet hij van VUT en pensioen en is hij naar eigen zeggen "nog drukker dan vrogger". Hij spreekt en schrijft in het Oost-Veluws dialect, vermengd met wat Sallands.

Arie Hofstede schrijft korte verhalen, meestal met een humoristische inslag, en leest deze graag voor. Er zijn verschillende verhalen van hem opgenomen in bundels die onder andere zijn uitgegeven door de IJsselacademie. Op verzoek houdt Hofstede inleidingen over de Nedersaksische taal, die hij kan uitbreiden tot een avondvullend programma.

terug naar lijst

 
Wim Lubberding

Lubberding-WimWim Lubberding (1931) was ongeveer 30 jaar personeelschef bij Energiebedrijf Essent te Zwolle. Voor zijn literaire activiteiten putte hij veel inspiratie uit wat in het werk om hem heen gebeurde en uit familiesituaties.

Lubberding was jurylid bij schrijfwedstrijden en publiceerde ook zelf, onder meer in een aantal verhalenbundels van de IJsselacademie en in het dialecttijdschrift De Moespot.

Verder schreef hij de bundel Weerzeen, een novelle De Werklust en Het Rode Dorp, met tekst en foto's over de stadswijk in Deventer, waar hij werd geboren (in standaard Nederlands).

Lubberding publiceert in het dialect van Deventer. Regelmatig leest hij voor uit eigen werk; hij beschikt over een repertoire van ongeveer 150 verhalen, 150 versjes en gedichten, ludiek zowel als serieus, en 180 limericks.

terug naar lijst

 
Gerrit Willem Kuijk

Kuijk-Gerrit

Gerrit Willem Kuijk (1927) schreef aanvankelijk in het Nederlands. Van zijn hand verschenen onder meer de 12-delige taalmethode voor het lager onderwijs Taal op nieuwe lees, (1958, geschreven Albert Meuleman) en Fundamentaal I & II, (1965, bestemd voor de Samenwerkende Opleidingsschool voor Kleuterleidsters te Apeldoorn).

Daarna publiceerde Kuijk vooral in het Nedersaksisch, meer specifiek in het Dèventers. Een Dèventer jonge in oorlogstied (Praamstra, 1990) won de tweede prijs in een schrijfwedstrijd die de IJsselacademie organiseerde in samenwerking met de Dialektkringe Salland en Oost-Veluwe (uitverkocht). 'Dissen en gunnen' is een verhaal dat de IJsselacademie bekroonde met een gedeelde eerste prijs bij de schrijfwedstrijd in 1991 en dat gepubliceerd werd in De vliegende slonde. Hierin stond ook een sonnettenkrans, 'De bevriejde hekse of de behekste fee'.

Andere titels zijn 'Thuus', het titelverhaal van de gelijknamige bundel, uitgegeven ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de afdeling Overijssel van de Vereniging van Nederlandse gemeenten, en 'Dee hier laeven meugt', dat ook in de bundel Thuus werd gepubliceerd. Het eerste verhaal deed mee voor Deventer, het tweede voor Diepenveen.

Grammatica van het Dèventer dialect, een aantal journalistieke teksten over het Deventers als schrijftaal en als spreektaal, verscheen in 1993 (uitgave Praamstra (uitverkocht)).

In 2007 verscheen het eerste exemplaar van Een Dèventer jonge in Volkssanatorium Hellendoorn. Willem Kuijk bezorgde het zelf en levert on demand.

Een Dèventer jonge uut de Ravenstroate of De Ravenstroater is verschenen op de website van Kuijk www.gwkuijk.nl

Van februari 1994 tot november 2001 was de schrijver als columnist werkzaam voor het Deventer Dagblad. Iedere week verscheen er een artikel van zijn hand over de geschiedenis van het Nedersaksisch, in het Nederlands. Nu zijn ze allemaal te lezen op genoemde website.

Inmiddels zijn ook op de site verschenen:
GDD – Grammatica Dialect Deventer (Wetenschappelijk);
Gedichten van Crödde van Niessel, een doorlopende serie verzen in dialect en standaard Nederlands;
Deventer Jongen in Oorlogstijd, voor de jeugd;
Bie het Onderwies, een in aanbouw zijnde serie over Kuijk’s belevenissen in zijn onderwijsloopbaan.

Taal_Schrievers_ridder_Kuijk

Bij de Lintjesregen in 2002 werd Gerrit Ridder in de  Orde  van  Oranje Nassau.

terug naar lijst

 
Corry Overmars

Overmars-CorryCorry Overmars is in januari 1942 in Zuilen geboren, een voor- of achterstadje van Utrecht. Het bestaat niet meer, het is aan Utrecht vastgegroeid.
Op haar veertiende is ze in Hasselt komen wonen nadat ze door heel Nederland had gezworven. Ze heeft in de verpleging gezeten en gaf 26 jaar gymnastieklessen. Is gek op dialecten, maar komt niet uit een dialectenfamilie.

Al heel wat jaren is Corry Overmars lid van de Skriéverskring uit de kop van Overijssel. Ze schrijft poëzie en proza, bedenkt gezegdes en spreuken, puur voor het plezier. Veel zeggen met weinig woorden, dat is wat haar het meest trekt. Overmars schreef een poosje columns geschreven voor een streekkrant. Ze won diverse prijzen voor haar publicaties in krant of tijdschrift en is één van de auteurs van de uitgave Grenzen van de IJsselacademie (2001). Verder werkt al vele jaren mee aan het G(rens)O(verschrijdende)S(treektalen)-project van de IJsselacademie. Corry werkte samen met vier andere mensen aan het Hasselter Dialectwoordenboek, dat in november 2008 uitkwam. Soms verzorgt ze een deel van een gezellige avond of middag; in haar buurt weten ze haar voor een dergelijke invulling zeker te vinden.

terug naar lijst

 
Gerrit Pleiter

Pleiter-GerritGerrit Pleiter werd geboren in Kampen. Na zijn studie Nederlands in Amsterdam en Utrecht werd hij docent aan het Stedelijk Gymnasium in Amersfoort.
Hij schreef al vroeg gedichten, die bekroond werden met de jeugdprijs van Overijssels Jaarboek in 1949, en werden gepubliceerd in de tijdschriften Ontmoeting, Maatstaf en De Nieuwe Stem en in verzamelbundels als Vloedlijn en Schepnet.

Pleiter schreef voor de radio luisterspelen, uitgegeven in Spelen tegen de oorlog en Vier Hoorspelen en Verbosonische composities, uitgegeven door Donemus. Veel van zijn hoorspelen zijn in het buitenland uitgezonden, zoals in Vlaanderen, Duitsland (WDR), Ierland en Israel. Ineke Bulte heeft een doctoraalscriptie aan zijn radiowerk gewijd.

T.V-spelen zijn Bonhoeffer (ook in Duitsland vertoond), Kinderen van het Oude Volk (een studie over het lot van joodse kinderen na '45), Kay Munck (met artikelen in Dimensie) en Jan de Liefde (over filantropie in de 19e eeuw). Bij het Instituut voor Theaterwetenschap is een studie geschreven door Ellen Walraven e.a. met als titel Gerrit Pleiter de kritische observator van het christendom.

Na zijn pensionering en terug in zijn 'land van herkomst' schrijft Gerrit Pleiter weer gedichten in de streektaal en in het Nederlands. Hij werkt mee aan het Gelders literaire tijdschrift poeziepuntgl en het internettijdschrift Meander. In 2006 won hij in Oosterbeek bij het poeziefestival met Litanie van het geschonden land de eerste prijs. In 2007 werd door de Oaveriesselse Skrieversbond SKOKLAND uitgeroepen tot beste gedicht.

Eigen bundels:
uus van water en wind. gedichten uut het land van de iessel (IJsselacademie, 2002)
Moedergronden, (Kontrast, 2005)
In voorbereiding: Dans van de mammoet.

terug naar lijst

 
Frouk Alice Weijs


Frouk AliceFrouk Alice Weijs is geboren (1964), getogen en woonachtig in St. Jansklooster (Noordwest-Overijssel) en in het kostbare bezit van een lieve man, drie zonen en een dochter.
Naar aanleiding van een erfelijke afwijking (ook wel talent genoemd) wat schrijven betreft heeft ze een cursus 'Korte verhalen en romans schrijven' gevolgd. In 1999 heeft ze die cursus in praktijk gebracht door een brief naar de Stentor (dagblad) te sturen inclusief een paar korte verhaaltjes in de streektaal van St.Jansklooster.
Die verhaaltjes gaan over het reilen en zeilen binnen haar 'perfecte, harmonieuze' gezin.
Ze vond nl. dat er in de krant te weinig over de hoogte- en diepte punten binnen een gezin geschreven werd en dat dat nu maar eens moest veranderen.
Naar aanleiding van die grote mond werd ze opgenomen in een groep van vijf streektaalschrijvers die om beurten een wekelijkse column verzorgden in de donderdageditie van de Stentor, genaamd Pennestreken.
Daardoor is haar naam langzamerhand bekend geworden en treedt ze met grote regelmaat op in het land met haar komische en licht sarcastische verhaaltjes. Ze is aangesloten bij de Skrieverskring Noordwest-Overiessel en ze leest elke maand een column voor in het programma Snipsnoarderi-jgies van Radio Zwartewaterland.
Haar eerste hoogtepunt was een optreden in het streektaalspel van RTV Oost: Kiek'n wa'j zegt in 2002, waarin ze een eigen geschreven verhaal voorlas.

Inmiddels is er werk van haar gepubliceerd in o.a.:

Grenzen (IJsselacademie, 2001)
Hei'j 't wel e-leezn? (tijdschrift Steenwijkerland)
Kopstôkkn (tijdschrift in de streektaol van Noordwest-Overijssel)
Verdan (streektaal-tijdschrift en in de laatste uitgave met CD-rom)
Kerst ien de kop (uitg. Skrieverskring N.W.-Overiessel, 3e druk 1999)
Noabers (IJsselacademie, 2003)
Uutsprèken! (deelname aan streektaal-muziekcd/dvd 2006)
Pennevruchtn (uutg. Schrieversbond Oaveriessel)
Meinsen Kienders (humoristisch boekje met 30 eigen verhaaltjes. IJsselacademie, 2004)
Spetter (cd met 13 humoristische (eigen) verhaaltjes, voorgelezen door Frouk Alice, IJsselacademie, 2006)

Haar volgende boekje getiteld Löslaoten (vervolg op Meinsen Kienders en Spetter) is in oktober 2009 door de IJsselacademie uitgegeven.

Contact/boeken voor een optreden: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. / 06 - 271 249 02

terug naar lijst

 
Ria Westerhuis

Schriever Ria WesterhuisRia Westerhuis is geboren in Oud Avereest aan de Overijsselse kant van de Reest en is tegenwoordig woonachtig in De Wijk, aan de Drentse kant van de mooie grensrivier.
Westerhuis schrijft gedichten, liedteksten en korte verhalen in 'de streektaal van de Riest'.

In februari 2011 kwam haar gedichtenbundel Zundags goed uit bij uitgeverij Het Drentse Boek. 
Al eerder publiceerde ze samen met Delia Bremer de Erotische gedichtenbundel Minnezinne
Ze treedt veel op, al dan niet samen met collega-dichters en/of muzikanten.

 
Femmy Woltman-Groen

Woltman-FemmyFemmy Woltman-Groen werd geboren op een 29ste april in Giethoorn, waar zij nog altijd woont. Zij begon te schrijven in het Nederlands, eerst alleen voor (familie-)feestjes, maar kort daarna ook voor verenigingen, o.a. sketches, liedteksten en gedichten.

In 1995 schreef ze het jubileumboek 75 jaar korfbal in Giethoorn.
In 2005 verscheen de bundel Uster de Flustereen verzameling van gezegden en andere gekkigheden, een uitgave van de Gieterse dialectgroep, die inmiddels ter ziele is.
In 2006 zag het luisterboek Meisuurties het licht, een uitgave van de IJsselacademie.
In 2008 verscheen Herinneringen aan d'olde skoele.
In 2009 Een prootie mit Gietersen : 36 levensverhalen van Gietersen, die de leeftijd bejaard hadden bereikt.
2012 was het presentatiejaar van 100 Gieterse liedjes : een vertaling van liedjes met teksten die betrekking hebben op Giethoorn.

Samen met Anneke Corporaal-Nijboer vormt Woltman de redactie van www.kopstokken.nl, het digitale blad in de streektaal van De Kop van Overijssel.
Maandelijks levert zij een bijdrage aan 't Gieters Ni-js onder het pseudoniem KLssBES, en ook elke maand schrijft zij voor Zonnenieuws, het huisblad van bejaardenhuis Zonnewiede.

Femmy is lid van de Skrieverskring Noordwest-Overijssel.
Op de cd Tussen vonders en Wieden van zanggroep Samen Een, zijn liedjes met teksten van Femmy te beluisteren.

terug naar lijst

 
Riek van der Wulp-Heutink

Wulp-RiekRiek van der Wulp-Heutink is geboren in Genemuiden en schrijft sinds 1978 verhalen en gedichten in het Gællemunigers. Sinds 1979 is ze lid van de Gællemuniger Taelkrink. Vanaf die tijd begint ze te publiceren, onder andere in het plaatselijke blad De Stadskoerier en het tijdschrift De Moespot en in Verdan, een Tiedskrift veur Oaveriesselse dialecten. Van dit blad is ze geruime tijd redactielid.

In veel bundels zijn verhalen en gedichten van Riek gepubliceerd, onder andere in de literaire bundels die vanaf 1985 zijn uitgegeven door de IJsselacademie, en in diverse uitgaven van de Taelkrink en de Skrievers Bond Overiessel. Deelname aan de literaire wedstrijden van de IJsselacademie en de Dialectkringe Salland en Oost-Veluwe leverden vele prijzen op. Bij de Academie is ze al geruime tijd actief als medewerker aan het Werkverband Dialecten.

Zelfstandige publicaties van haar hand zijn Slinger van pepiern puppies uit 1991 en Meinsn uit 1997. Daarnaast beschrijft ze in haar omvangrijke boek Om het spel en de knikkers de kinderspelen uit haar jeugd. Deze spel- en speelmonografie omvat maar liefst bijna vijfhonderd kinderspelen, zoals ze vlak na de oorlog werden gespeeld, en plaatst deze in hun sociale en culturele context. De publicatie blijkt een vraagbaak voor velen die met jeugdigen omgaan.
Bij de uitgeverij Elbertinck verscheen in 2005 in samenwerking met de stichting Verdan een cd met bijdragen van o.a. Herman Finkers, Anne van der Meiden, Gerard 'Höllenboer' Oosterlaar en Riek van der Wulp, een serie gedichten en verhalen uut Aoveriessel.
In 2006 werden veertien verhalen en gedichten van haar opgenomen in de Silvoxstudio in Silvolde onder de titel Ofgelaeden treinen. Naast de cd, waarop de door haarzelf voorgedragen verhalen en gedichten te beluisteren zijn, is een boekje samengesteld waarin de teksten meegelezen kunnen worden.

Al vanaf de oprichting is ze lid van de Skrieversbond Overiessel en ze werkt enige jaren mee aan het RTV-programma Accent met een column en ook bij het bekende programma van RTV-Oost Kieken wa-j zegt is ze jarenlang betrokken.
Riek verzorgt in de wijde omtrek lezingen in en over de streektaal en draagt daarbij voor uit eigen werk. Tevens is ze regelmatig te beluisteren bij lokale en regionale omroepen.

terug naar lijst

 


Winkelmandje

Tekst van de Maond
Bekijk hier alle teksten.
Nieuws
Streektaal in de zorgWoordenboek van de Overijsselse taalDigitale dossier Cursussen ambachtelijk hip

Disclaimer | Colofon | © 2011 Stichting IJsselacademie. Alle rechten voorbehouden.