Home | Taal | Schrievers | Biografieën | Gerrit Willem Kuijk
Twitter Youtube Facebook
Werkgebied
Canon van OverijsselCanonkijker in beeld Tradities in Overijssel
Stichting IJsselacademie
Bezoek- en postadres:
Eikenstraat 20
8021 WX Zwolle
t 038 426 63 00
e info@ijsselacademie.nl
Gerrit Willem Kuijk

Kuijk-Gerrit

Gerrit Willem Kuijk (1927) schreef aanvankelijk in het Nederlands. Van zijn hand verschenen onder meer de 12-delige taalmethode voor het lager onderwijs Taal op nieuwe lees, (1958, geschreven Albert Meuleman) en Fundamentaal I & II, (1965, bestemd voor de Samenwerkende Opleidingsschool voor Kleuterleidsters te Apeldoorn).

Daarna publiceerde Kuijk vooral in het Nedersaksisch, meer specifiek in het Dèventers. Een Dèventer jonge in oorlogstied (Praamstra, 1990) won de tweede prijs in een schrijfwedstrijd die de IJsselacademie organiseerde in samenwerking met de Dialektkringe Salland en Oost-Veluwe (uitverkocht). 'Dissen en gunnen' is een verhaal dat de IJsselacademie bekroonde met een gedeelde eerste prijs bij de schrijfwedstrijd in 1991 en dat gepubliceerd werd in De vliegende slonde. Hierin stond ook een sonnettenkrans, 'De bevriejde hekse of de behekste fee'.

Andere titels zijn 'Thuus', het titelverhaal van de gelijknamige bundel, uitgegeven ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de afdeling Overijssel van de Vereniging van Nederlandse gemeenten, en 'Dee hier laeven meugt', dat ook in de bundel Thuus werd gepubliceerd. Het eerste verhaal deed mee voor Deventer, het tweede voor Diepenveen.

Grammatica van het Dèventer dialect, een aantal journalistieke teksten over het Deventers als schrijftaal en als spreektaal, verscheen in 1993 (uitgave Praamstra (uitverkocht)).

In 2007 verscheen het eerste exemplaar van Een Dèventer jonge in Volkssanatorium Hellendoorn. Willem Kuijk bezorgde het zelf en levert on demand.

Een Dèventer jonge uut de Ravenstroate of De Ravenstroater is verschenen op de website van Kuijk www.gwkuijk.nl

Van februari 1994 tot november 2001 was de schrijver als columnist werkzaam voor het Deventer Dagblad. Iedere week verscheen er een artikel van zijn hand over de geschiedenis van het Nedersaksisch, in het Nederlands. Nu zijn ze allemaal te lezen op genoemde website.

Inmiddels zijn ook op de site verschenen:
GDD – Grammatica Dialect Deventer (Wetenschappelijk);
Gedichten van Crödde van Niessel, een doorlopende serie verzen in dialect en standaard Nederlands;
Deventer Jongen in Oorlogstijd, voor de jeugd;
Bie het Onderwies, een in aanbouw zijnde serie over Kuijk’s belevenissen in zijn onderwijsloopbaan.

Taal_Schrievers_ridder_Kuijk

Bij de Lintjesregen in 2002 werd Gerrit Ridder in de  Orde  van  Oranje Nassau.

terug naar lijst

 

Winkelmandje

Tekst van de Maond
Bekijk hier alle teksten.
Nieuws
Streektaal in de zorgWoordenboek van de Overijsselse taalDigitale dossier Cursussen ambachtelijk hip

Disclaimer | Colofon | © 2011 Stichting IJsselacademie. Alle rechten voorbehouden.