Twitter Youtube Facebook
Werkgebied
Canon van OverijsselCanonkijker in beeld Tradities in Overijssel
Stichting IJsselacademie
Bezoek- en postadres:
Eikenstraat 20
8021 WX Zwolle
t 038 426 63 00
e info@ijsselacademie.nl
april 2012 - Pasen

Paaseieren


Pasen rond 1850 in Zwolle

In 1908 verschijnt in de Driemaandelijkse Bladen “Un prêutien òver Zwolle van veur vieftug joar” van “Een Oud-Muzijkmeester” van wie de identiteit tot op heden niet is vastgesteld.
Zijn herinneringen dateren van meer dan een halve eeuw geleden, schrijft hij, “ik heb sedert Zwol verlaten en niet terug gezien”. Zijn in het Zwols geschreven jeugdherinneringen betreffen dus een periode vóór 1858.

In zijn prêutien vertelt hij onder meer over het met Pasen gehouden kinderfeest op de Spoolderberg en over de enkele weken nadien gehouden Potjeskermis (zie ook: J. ten Hove, Geschiedenis van Zwolle. Zwolle/Kampen 2005, p. 430-431).
Hier volgt het fragment.

Met Paosen, mu'j wèten, dan gongen alle kinders nao Spolderberg, en de 1st .Mei was 't Pottieskermse. Spolderberg is gien berg, maer un land en iêt maer zoo. Met Paosen dan was 't daor net kermse; völ krêumpies met nötten, aezelnötten, sientiesappels en paoseiers in allerlei kleuren Ielk kind kreeg un nettien met krintebreuties, sientiesappels, eijers en nötten mè umder mè te koelen.
De Pöttieskermse was op de beestenmark en daor a-j allerlei dingies van gruun en gries eerdewerk. 'T sprèkt van zelf det de Skuuties en Peerties, en de tenten niet mankeerden.

koelen = over de grond rollen, Skuuties en Peerties = draaimolen

 

Winkelmandje

Tekst van de Maond
Bekijk hier alle teksten.
Nieuws
Streektaal in de zorgWoordenboek van de Overijsselse taalDigitale dossier Cursussen ambachtelijk hip

Disclaimer | Colofon | © 2011 Stichting IJsselacademie. Alle rechten voorbehouden.