Audiotours door de Overijsselse Koloniën van Weldadigheid

Kolonien van weldadigheid

In Overijssel hebben we twee Koloniën van Weldadigheid: Willemsoord en de Ommerschans. In Willemsoord kan je nu een audiotour volgen die je uitlegt wat de koloniën precies zijn en wat daar precies is gebeurd. Het historische onderzoek is geleverd door de IJsselacademie. Onze historicus Martin legt uit hoe de audiotours precies werken:

Doet de video het niet? Klik dan hier.

Audiotours Koloniën van Weldadigheid

In de negentiende eeuw was armoede in Nederland een groot probleem. Op het dieptepunt leefde één derde van de bevolking van de liefdadigheid. Koning Willem III wilde hier een oplossing voor. Johannes van den Bosch kwam met het idee om zeven landbouwkoloniën te stichten waar armen aan het werk zouden gaan om zo te voorzien in hun levensbehoefte. Willemsoord was één van die koloniën.

Uiteindelijk liep het project stuk. Onder andere omdat de kosten een stuk hoger bleken dan de opbrengsten, bijvoorbeeld omdat oogsten mislukten en de arbeidsdiscipline laag was.

De video over de audiotours is onderdeel van onze Erfgoedclips. Daarin blikken we terug op de projecten waar wij als IJsselacademie de laatste jaren druk mee zijn geweest. Deze projecten zijn mede tot stand gekomen met behulp van de provincie Overijssel. Check hier alle projecten.