Textiel in Twente: hoe houden we de geschiedenis levend?

Textielfabriek Almelo

Twente was ooit het textielwalhalla van de wereld. Wist je dat? In 1830 werd in Twente de eerste stoommachine in gebruik genomen. Daarna begon de textielindustrie op te bloeien. Grote textielfamilies hebben nog steeds een bekende naam in Twente. Wat dacht je bijvoorbeeld van Van Heek, Ten Cate of Gelderman? 

Inmiddels zijn bijna alle textielfabrieken uit Twente verdwenen. Dat had een paar oorzaken. De afzetmarkt werd een stuk minder omdat de doeken voorheen vaak naar Nederlands-Indië werden vervoerd. Maar nu Nederlands-Indië onafhankelijk werd, verdween die afnemer. Daarnaast was de concurrentie uit de rest van de wereld enorm. Van Heek, de grootste textielfabrikant van Twente, sloot in 1968 de deuren. De enige textielfabrikant die deze turbulente tijden heeft overleefd is Zwartz uit Oldenzaal. Deze fabriek is vandaag de dag nog steeds in gebruik.

Activiteiten

Om de geschiedenis rondom de textielindustrie levend te houden, worden veel activiteiten georganiseerd. Acht Twentse musea vragen in 2021 gedurende het hele jaar aandacht voor het belang van textiel voor deze regio. Dit staat bekend als het ‘Textielfestival’.

In het verlengde daarvan starten wij ‘textielcafés’. We nodigen mensen van harte uit om hun verhaal over de textielindustrie in Twente met ons te delen. Hiervoor volgen nog data en locaties. Houd daarvoor deze website in de gaten. De verhalen die uit deze textielcafés naar voren komen, zullen de basis vormen voor een podcast, documentaireserie of een boek.