100 jaar Vrouwenkiesrecht

‘Vrouwenkiesrecht strekt tot voordeel van allen!’ Onder die leus streden vrouwen begin 20ste eeuw voor het recht om te stemmen. In 2019 was het 100 jaar geleden dat het algemeen kiesrecht werd ingevoerd. Kiesrecht voor mannen én vrouwen.

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen kwamen de IJsselacademie en het Historisch Centrum Overijssel in samenwerking met Allemaal Zwolle, gemeente Deventer, Stadkamer en provincie Overijssel met een expositie over democratie en 100 jaar vrouwenkiesrecht. De invoering van het algemeen kiesrecht in 1919 ging niet zonder slag of stoot. Zwolle en Deventer werden een decor voor vele discussies, debatten en demonstraties. De expositie ‘Voxpop. Alle stemmen gelden’ nam u mee naar de Zwolse en Deventer afdelingen van de ‘Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht’, de geschiedenis van de Provinciale Statenverkiezingen en de eerste vrouwen in de Overijsselse en gemeentelijke politiek.

Vanaf half februari tot 18 maart 2019 was de expositie in Zwolle te zien in de Stadkamer en in Deventer in de Stadsetalage. In Deventer werd de expositie bezocht door ruim 4.000 bezoekers. Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen was de expositie te bezichtigen op het station Zwolle en daarna maakte hij met het programma Overijssel Doet Mee een ronde langs diverse middelbare scholen in de provincie. Ook is op het platform MijnStadMijnDorp een speciale themapagina gemaakt over het thema vrouwenkiesrecht.