De Hanze

De Hanze

Er zijn weinig historische fenomenen die vandaag de dag zo tot de verbeelding spreken en waar met zoveel graagte op wordt ingehaakt als het middeleeuwse handelsverbond van de Hanze.

Vaak gebeurt dat met een referentie aan gedurfde ondernemingslust (denk aan het Deventer initiatief ‘De Nieuwe Hanze’ van Harry Webers), met een notie van de Hanze als voorafspiegeling van de Europese Unie of als vijver om ideeën voor toerisme uit op te duiken. Tegelijkertijd bestaat er veel onbegrip en misverstand over de rol die de Overijsselse steden speelden in de historische Hanze. Van 15 tot en met 18 juni 2017 worden in Kampen de Internationale Hanzedagen gehouden. Momenteel zijn bij dit hedendaagse stedenverbond 173 steden uit 15 Europese landen aangesloten.

De IJsselacademie biedt inhoudelijke ondersteuning bij de activiteiten rondom de Internationale Hanzedagen, heeft zitting in de redactie van een speciale themabundel over de Hanze van de Overijsselse Historische Bijdragen en werkt mee in de organisatie van een speciaal Hanze-symposium op vrijdag 19 mei 2017.