Bommen Berend: De herdenking van het Rampjaar 1672 in Overijssel

Bommen Berend

In 2022 is het 350 jaar geleden dat het Rampjaar plaatsvond. Frankrijk, Engeland en de bisschop van Münster vielen in 1672 de Nederlandse Republiek binnen. In minder dan een maand tijd overliep de vijand alle tegenstand. In steden stortte de openbare orde in en in Den Haag werden de gebroeders De Witt gelynched. Het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. Toch vertelt deze uitdrukking niet het hele verhaal. Te lang is 1672 herdacht als voornamelijk een ramp voor westelijk Nederland, terwijl in werkelijkheid het Rampjaar de Republiek in tweeën splitste. De provincies Holland en Zeeland bleven vrij achter de Hollandse Waterlinie; over de rest van de provincies daalde een regime neer van onderdrukking en terreur.

In 2022 herdenken we landelijk het rampjaar. Dat wordt groots vormgegeven voor het Platform Rampjaarherdenking. De IJsselacademie vertelt het verhaal van het Rampjaar vanuit het perspectief van Oost-Nederland om ‘1672’ herdenken op een wijze die recht doet aan de plaatselijke ervaring. 

We gaan op zoek naar de verhalen van Bommen Berend in onze provincie. Die verhalen gaan we op verschillende manieren met jullie delen. We ontwikkelen onder andere een speciale website voor allerlei Rampjaaractiviteiten in onze provincie, we maken een podcastserie, er komt een wandelroute van Groningen naar Münster die ook door Overijssel gaat en we zoeken jullie in 2022 op.