Nieuwsoverzicht

 • 20-03-2018

  Ewout van der Horst te gast bij Radio 1

  Afgelopen nacht was Ewout van der Horst te gast bij het radioprogramma Dit is de Nacht op NPO Radio 1, over de stand van de boeren in het land. "Ieder jaar zitten miljoenen Nederlanders aan de buis gekluisterd als Boer zoekt Vrouw op televisie komt. Daarin wordt het boerenbestaan erg geromantiseerd, of is het dat beeld wellicht werkelijkheid? Voor ons een mooie gelegenheid om het boerenbestaan een keer onder de loep te nemen. Want hoe is het nou om boer te zijn anno 2018 in Nederland? Een gesprek met de jonge boer, Sander Thus en historicus Ewout van der Horst."...

 • Mortiergroep met links Kees Snijders met twee helpers, 1947
  23-01-2018

  Oproep: getuigen van de dekolonisatie van Indonesië gezocht

  Als onderdeel van een nationaal onderzoek roept stichting IJsselacademie ooggetuigen van de Indonesische dekolonisatie uit Overijssel op om hun verhaal te delen. De gedeelde herinneringen helpen de onderzoekers om zich een goed beeld van deze periode te vormen.
   

 • Mestrijden, Jan Hoff, 1955
  15-12-2017

  Erfgoedpartners in Overijssel starten werkgroep mondelinge geschiedenis

  Het geheugen vormt een goudmijn van verhalen. Erfgoedorganisaties in Overijssel willen deze kostbare herinneringen met hulp van vrijwilligers vastleggen. Daarvoor worden werkgroepen mondelinge geschiedenis in Salland en Twente opgericht.

 • Vincent Robijn, fotograaf Simon Lamme
  13-12-2017

  IJsselacademie benoemt nieuwe directeur

  Het bestuur van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) heeft een nieuwe directeur aangesteld, dhr. Vincent Robijn (1976). Dhr. Robijn wordt gelijktijdig benoemd tot directeur van de Stichting IJsselacademie. 

 • 12-12-2017

  Werkgroep HooiDelta en IJsselacademie op zoek naar verhalen over hooi

  ‘Goed Kampereilander hooi rook als vers brood’, glimlacht voormalig hooihandelaar Jan Bruins als hij vertelt over de vroegere hooibouw op het Kampereiland. De zachte geur van het pas geoogste hooiland voert hem in gedachten terug naar vervlogen tijden. HooiDelta.nl, Rijksuniversiteit Groningen, Coster Pers en de Stichting IJsselacademie slaan de handen ineen om het verhaal van de IJsseldelta als hooischuur van Nederland vast te leggen. De resultaten zullen o.a. worden gepresenteerd in het (digitale) Nederlands Hooiberg Museum in Hasselt. Hooi was tot in vorige eeuwen van grote betekenis....

 • Educatie.mijnstadmijndorp.nl
  12-12-2017

  Nieuw educatieplatform voor Overijssels erfgoed

  Educatief materiaal op het gebied van streektaal, streekcultuur en regionale geschiedenis is vanaf nu te vinden op Educatie.MijnStadMijnDorp.nl.