Boek, website en expositie over boeren in Overijssel

11-10-2016

Van paard naar trekker, van handmelken en melkmachine naar robot en van gemengd familiebedrijf naar gespecialiseerde onderneming. De oudere generatie boeren maakte in hun leven revolutionaire ontwikkelingen mee. Al deze ervaringen zijn nu voor Overijssel vastgelegd in een boek, website en reizende tentoonstelling.

Het boek, de website en de reizende tentoonstelling maken deel uit van het project Boeren in Overijssel, een samenwerking van stichting IJsselacademie met het Historisch Centrum Overijssel en Museum TwentseWelle. Het project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel.

 

Vooruitboeren

In het boek ‘Vooruitboeren’ blikken de boeren in Overijssel met een mengeling van weemoed en trots terug in de tijd. Wat heeft de ontwikkeling van boerenbedrijven bepaald? Welke veranderingen zijn er geweest en hoe stonden de agrariërs hierin? De boeren vertellen over onderwerpen als opleiding, fokkerij, coöperaties en de opkomst van ligboxenstallen. De afgelopen jaren interviewden historici Ewout van der Horst en Martin van der Linde van de IJsselacademie zestig boeren en aanverwante beroepsgroepen uit alle uithoeken van Overijssel. Fotograaf Albert Bartelds maakte portretten van de mensen. Vooruitboeren. Overijssel 1950-2000, verschijnt op dinsdag 11 oktober bij uitgeverij WBOOKS.

 

MijnStadMijnDorp

De interviews zijn ook op film vastgelegd. Samen met de verhalen en de foto’s zijn deze filmfragmenten te vinden op het platform MijnStadMijnDorp van het Historisch Centrum Overijssel via www.vooruitboeren.nl. De fragmenten zijn grotendeels in streektaal gesproken. Zo is er een video over trekker rijles in Staphorst, maar ook over de eerste keizersnede door een veearts in Heino.

 

Een stille revolutie

Museum TwentseWelle stelde aan de hand van de interviews de belevenisexpositie Een stille revolutie samen. De bezoeker kan onder meer in een boerenkeuken verschillende boeren hun verhaal horen doen. De expositie reist een jaar lang door de provincie, te beginnen met museum de Laarman in Luttenberg. In november is hij te bekijken in het openluchtmuseum Ootmarsum. De agenda met de volgende locaties is binnenkort te vinden op de websites van de betrokken partijen.

 

Verkoopinformatie

U kunt het boek Vooruitboeren. Overijssel 1950-2000 vanaf woensdag 12 oktober 2016 voor 19,95 euro aanschaffen bij uw lokale boekhandel of via de webshop van uitgeverij WBOOKS. Donateurs van de IJsselacademie ontvangen twintig procent korting en betalen 15,95 euro. U kunt uw aankoopbon sturen naar info@ijsselacademie.nl, met vermelding van uw IBAN-nummer, naam en adres. De donateurskorting krijgt u dan zo spoedig mogelijk teruggestort.