Expositie: 'Democratie in alle staten'

20-01-2017

Invloed hebben of beïnvloed worden. De maatschappelijke expositie ‘Democratie in alle staten’ brengt het debat weer naar de oude Statenzaal in Zwolle.

‘Democratie in alle staten’ is een interactieve expositie, die de bezoeker aan het denken zet over het functioneren van democratie in het verleden, nu en de toekomst. De expositie groeit en verandert aan de hand van het stemgedrag van bezoekers. Het volk is aan zet. Beïnvloed het maatschappelijk debat via een referendum of stem met ouderwetse Griekse scherven. Laat uw stem niet liggen.

De expositie vestigt ook aandacht op de architectuur van de rijksmonumentale Statenzaal. Een voor de expositie samengestelde routekaart leidt de bezoeker door het neogotische gebouw. Langs de plafondschilderingen, de torentjes, de rijk gedecoreerde stoel van de commissaris van Koning(in) en de glas-in-loodramen met wapens van alle Overijsselse gemeenten. De organisatie hanteert geen stemplicht, maar rekent op een goede opkomst.

De IJsselacademie leverde in samenwerking met het Historisch Centrum Overijssel teksten en beelden voor de expositie. De expositie is vanaf 21 januari t/m 18 maart iedere donderdag t/m zaterdag tussen 12.30 en 17.00 uur gratis te bezichtigen in het voormalige Provinciehuis in de Diezerstraat in Zwolle. 

*Klik hier om de foto's van de opening op vrijdag 20 januari te bekijken.