Laatste erfgoedshow Vooruitboeren in Wijhe!

  • Eerste trekker circa 1950
20-09-2017

Boerderij de Rankenberg in Wijhe vormt op vrijdag 22 september het sfeervolle decor van de laatste erfgoedshow in het kader van het project Vooruitboeren. Aan de hand van verhalen, foto’s en films krijgen bezoekers een beeld van de veranderingen in de landbouw sinds de jaren vijftig. Streektaalmuziek over het boerenleven maakt de gratis show compleet!

De Rankenberg is een bijzondere IJsselhoeve, met uniek dubbel voorhuis. De boerderij uit 1618 is één van de oudste boerderijen van de streek. Het pand wordt momenteel met steun van de provincie Overijssel  gerestaureerd.

De show is gebaseerd op de tientallen gesprekken die historici Ewout van der Horst en Martin van der Linde hadden met tientallen boeren, boerinnen en aanverwante beroepsgroepen over de veranderingen binnen de agrarische sector. De komst van bijvoorbeeld de melkmachine en de trekker betekende een grote omslag in de agrarische bedrijfsvoering en het leven van de mensen zelf.

Via het online platform MijnStadMijnDorp zijn honderden verhalen, films en foto’s gepubliceerd die een persoonlijk kijkje bieden in het naoorlogse boerenleven in Overijssel. In het rijk geïllustreerde boek Vooruitboeren beschrijven de onderzoekers hoe het boeren vanuit traditie veranderde in agrarisch ondernemerschap.

De erfgoedshow zit vol weemoed, trots en verbazing over hoeveel er in een mensenleven kan veranderen. De band Muppetstuff schreef op basis van de interviews een serie  liedjes in de streektaal, die ze tijdens de erfgoedshow live laten horen. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met stichting IJsselhoeven en Historische Vereniging Wijhe.

De show is op vrijdag 22 september 2017 om 19.30 uur aan de Scherpenzeelseweg 9 in Wijhe. De toegang is gratis. Het optreden in Azelo op 30 september is door omstandigheden komen te vervallen.