Taal (en sprekers) gezocht

  • Bibliotheek
18-06-2018

De Vlaamse variatielinguïste Miet Ooms doet onderzoek naar de Nederlandse taal. Niet alleen van de dialecten,  maar ook van de variatie in (gesproken) Nederlands. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die willen weten hoe de vork aan de steel zit, terwijl anderen willen weten hoe de vork in de steel zit.

Om precies te weten waar welke vorm voorkomt, roept zij de hulp in van zegslieden. En daar zit in onze provincie met een probleem: er zijn maar heel weinig mensen in Overijssel die Miet aan gegevens helpen. Om die reden heeft zij de hulp van de IJsselacademie ingeroepen.

Wil je weten wat precies de bedoeling is? Kijk kan op www.taalverhalen.be/over-taalvariatie/mini-onderzoekjes/. Daar staan ook al wat (korte) vragenlijsten die je kunt invullen. Maar wacht niet te lang, want over enkele weken worden de oudste lijsten afgesloten en kun je niet meer antwoorden. Daarna worden de binnengekomen antwoorden verwerkt in de kaarten.

Je kunt ook dialectvragenlijsten invullen voor de Stichting Nederlandse dialecten, maar dan moet je ook wel echt dialectspreker zijn. Als je niet zelf dialect spreekt, maar wel mensen kent die het vloeiend spreken, mag je hen ook de vragen voorleggen. De dialectvragenlijsten vind je op www.nederlandsedialecten.org/category/vraag-en-antwoord/.

Als IJsselacademie hopen we dat Overijssel massaal respons geeft op deze oproep uit het zuiden. Ga naar de genoemde websites, en kijk wat jij kunt bijdragen aan de kennis over de variatie in het Nederlands en het dialect.

Stichting Nederlandse Dialecten