Verhalencafé's Van Oerbos tot Hooiland

26-09-2018

De fascinerende geschiedenis over het ontstaan en de ontwikkeling van de IJsseldelta als belangrijkste hooigebied van Nederland in beeld brengen. Dat is het doel van het project “Van Oerbos tot Hooiland” dat is opgezet door de werkgroep Hooidelta. Op dinsdag 9 oktober organiseert de werkgroep een Verhalencafé  over dit onderwerp in Museumboerderij Erf 29 op het Kampereiland, en op donderdag 11 oktober in de Veldschuur in Rouveen.

Het project “Van Oerbos tot Hooiland” is begin dit jaar van start gegaan. De afgelopen maanden hebben historici en onderzoekers de hooigeschiedenis van de IJsseldelta onderzocht. De Rijksuniversiteit Groningen heeft, onder supervisie van Theo Spek (hoogleraar landschapsgeschiedenis) onderzoek gedaan naar de wordings- en landschapsgeschiedenis van het gebied. Historicus Wim Coster heeft de sociale en culturele landbouwgeschiedenis van de boeren en handelaren in de negentiende eeuw in beeld gebracht. Historicus Martin van der Linde en fotograaf/filmer Albert Bartelds van de IJsselacademie legden door middel van interviews met oud-agrariërs en andere betrokkenen de verhalen over de vroegere hooicultuur vast.

De vele informatie die zij verzamelden vraagt om presentatie ervan. Ook roept de werkgroep de inwoners en (ex-) agrariërs op hun kennis en herinneringen over “hooi, hooien en hooiers” te delen. U bent daarom van harte welkom bij de Verhalencafé's die rondom het project worden georganiseerd. De eerste avond is op 9 oktober in Erf 29 op Kampereiland. De tweede op 11 oktober in de Veldschuur in Rouveen. Bij de eerste avond ligt de nadruk op Kampereiland. Bij de tweede avond het gebied rond het Zwartewater en de Olde Maten.
 

Praktische Informatie

9 oktober: Erf 29, Heultjesweg 31, Kampereiland; inloop vanaf 19.00, start om 19.30 uur.
11 oktober: De Veldschuur, Wijkweg 2, 7954 HP Rouveen, inloop vanaf 19.00 uur; start om 19.30 uur.

*Titelfoto: De Olde Maten. (foto: Thomas Bartelds)