Onderzoek naar het koloniale verleden van Overijssel

Koloniale verleden Overijssel

2023 Is het landelijke herdenkingsjaar voor de afschaffing van de slavernij in 1863. We staan dit jaar op landelijk niveau stil bij wat de slavernij teweeg heeft gebracht en wat de effecten daar vandaag de dag nog van zijn. Overijsselacademie doet daarom onderzoek naar het koloniale verleden van Overijssel.

In Overijssel lijkt de geschiedenis van het kolonialisme en de slavernij vaak een ver-van-je-bed-show en is er nog nooit serieus aandacht besteed aan dit onderwerp. Toch zijn er wel degelijk tal van connecties met dit verleden in onze provincie. Denk aan Overijsselse plantage-eigenaren, bewindslieden van de WIC of VOC of vooraanstaande Overijsselaars die zich uitsprak tegen de handen in slaven. Een eerste inventarisatie uit onze archieven leverde al 800 resultaten op. Tijd dus om hier op grotere schaal aandacht voor te vragen. 

Op 20 januari 2022 werd het project officieel afgetrapt met een ‘kick-off’. Lees hier meer.

In eerste instantie focussen we ons op het historische onderzoek. We gaan op zoek naar nog meer bronnen in musea en archieven. En wat geven bijvoorbeeld straatnamen, monumenten en standbeelden bloot over deze donkere pagina uit ons verleden? 

Wil je meewerken aan dit onderzoek of heb je zelf inbreng? We zijn blij met je hulp! Onze publiekshistoricus Martin van der Linde houdt zich bezig met dit onderwerp.