Canon van Overijssel

Van de slag bij Ane, Geert Grote en de havezaten tot en met de textielindustrie en RTV Oost: allerlei bekende namen komen aan bod in een nieuw overzichtswerk van de geschiedenis van Overijssel. Jarenlang heeft de IJsselacademie, onder leiding van historicus Ewout van der Horst, gewerkt aan het project canonvanoverijssel.nl. Deze website werd begin 2013 gelanceerd. Hij bevat 35 lokale historische canons, met in totaal 1.370 verhalen, samengesteld door honderden vrijwilligers van – met name – de lokale historische verenigingen.

De Canon van Overijssel. Vijftig vensters op de provinciale geschiedenis mag gelden als de kroon op al dit werk. In aanvulling op het digitale overzicht op de website wordt in deze boekpublicatie de integrale verhaallijn van de gewestelijke geschiedenis verteld. De vijftig vensters van de provinciale canon vormen een samenhangend geheel, waarin de nieuwste inzichten over de provinciale historie zijn verwerkt.

Om aan het onderliggende werk van de lokale werkgroepen recht te doen, is er bij elk van de provinciale vensters ook een bijpassend verhaal uit een lokale canon opgenomen. Samen vertellen deze honderd vensters het complete verhaal van Overijssel en zijn inwoners: van oeroude gronden en archeologische vondsten, van handelssteden en plaatselijke potentaten, van monumentale kerken en moderne devoten, van landbouw, van turfwinning en textielindustrie, van gruwelijke oorlogen en moeizame bestuurlijke verhoudingen.

De Canon van Overijssel, verlucht met een schat aan beeldmateriaal, is niet alleen een lust voor het oog, maar bovenal een fascinerend leesavontuur.

Verkoopinformatie

Dit boek is uitverkocht.