De oorlog gaat nooit voorbij. Overijssel 40-45

Ze zijn er nog, directe ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog: slachtoffers van bombardementen, leden van het verzet, of overlevenden van de Holocaust. Hoogbejaarde getuigen van de oorlog in Overijssel doen 75 jaar na dato in dit boek hun verhaal. Een oud-gevangene van kamp Erika bij Ommen bijvoorbeeld, die scherpe herinneringen heeft aan de wrede behandeling door zijn Nederlandse beulen en medegevangenen.

De oorlog heeft ook zijn sporen nagelaten bij de nabestaanden. Het lijkt wel alsof de onverwerkte emoties van hun ouders alsnog aan de oppervlakte komen. ‘De oorlog heeft mijn leven bepaald’, zegt een dochter van een vermoorde NSB’er. ‘Altijd komt het terug. Eigenlijk ben ik er wel klaar mee, maar het houdt nooit op.’

In het kader van 75 Jaar Vrijheid brachten historici van de IJsselacademie 25 oorlogsverhalen uit Overijssel bijeen. Ze plaatsen de persoonlijke geschiedenissen in een historische en actuele context. Door de koppeling aan thema’s als de April-meistaking, de luchtoorlog en de Hongerwinter, geven de verhalen bij elkaar een aangrijpende indruk van Overijssel in oorlogstijd.

De auteurs Ewout van der Horst, Marco Krijnsen en Martin van der Linde zijn als historici verbonden aan Stichting IJsselacademie, het kenniscentrum voor regionale geschiedenis in Overijssel.

*‘De oorlog gaat nooit voorbij. Overijssel 40-45’ verschijnt op 25 maart 2020 bij uitgeverij WBOOKS. De verhalen uit het boek komen tevens terug in de Vrijheidstour door Overijssel van RTV Oost, van 1 tot en met 17 april.