Kijkwijzer Landgoedluiken Overijssel

Boerderijen en dienstgebouwen op landgoederen in Overijssel zijn vaak te herkennen aan kleurrijke luiken. Minder bekend is waar deze kleuren naar verwijzen. Met de nieuwe Kijkwijzer Landgoedluiken kan iedereen de Overijsselse buitenplaatsen en hun bewoners opnieuw ontdekken.

Landgoederen hebben een stevig stempel gezet op het Overijssels landschap. De provincie kent vele tientallen buitenhuizen met sierlijke tuinen, lanen, parken en bossen. Aan kronkelwegen langs kleinschalige akkers in de omgeving staan vaak nog boerderijen die vanouds bij het landgoed hoorden. Deze pachtboerderijen zijn – zoals algemeen bekend – te herkennen aan de gekleurde luiken (in Overijssel vensters genoemd). Maar weinig mensen weten dat de kleuren van deze luiken verwijzen naar de familie die het landgoed in eigendom heeft. De kleuren zijn veelal ontleend aan het familiewapen van de adellijke bewoners. De familiekleuren komen overigens niet alleen op luiken van gebouwen voor, maar ook op vlaggen, gebeeldhouwde wapenschilden, toegangspoorten, (deel)deuren of stiepels (middenpalen), duiventillen en zelfs regentonnen.

Kijkwijzer Landgoedluiken Overijssel van auteur Ewout van der Horst geeft een overzicht van luiken op historische buitenplaatsen in Overijssel. Van de 55 onderzochte buitenplaatsen bleken er 36 over gekleurde luiken te beschikken. Dit betreft grotendeels landgoederen in bezit van adellijke families. Als de buitenplaats niet meer in adellijke handen is, maar bijvoorbeeld van een gemeente of stichting, heeft men doorgaans vastgehouden aan de oude kleuren en patronen. Soms zijn op de historische buitenplaats zelf geen kleuren meer aanwezig, maar worden deze op voormalige pachtboerderijen in de omgeving nog in ere gehouden.

Verkoopinformatie

Dit boek is uitverkocht.