De Taal van Overijssel

De taal van Overijssel

Binnen het project De Taal van Overijssel (DTVO) is een website ontwikkeld die een rijk en betrouwbaar medium is voor het vergaren van kennis van en over de verschillende Nedersaksische taalvarianten in Overijssel. Deze site laat zien dat streektaal een serieuze zaak is, en dat het de moeite waard is om die te onderhouden en je daarin te verdiepen.

De website bevat onder meer een kennisbank, allerlei geluidsfragmenten van streektaal in Overijssel, aanwijzingen voor de spelling van de streektaal en nieuws over recent streektaalonderzoek. Maar het meest in het oog springend zijn het blauwe, het groene en het rode tabblad. Via het blauwe tabblad kan men zich opgeven voor de verschillende lopende cursussen en is ook het lesmateriaal voor de cursisten te vinden. Het groene geeft toegang tot informatie over taal en literatuur van 51 plaatsen op de kaart, en via het rode tabblad wordt het Woordenboek van Overijssel doorzoekbaar.

De Taal van Overijssel is een bron van informatie voor iedereen die iets wil weten over de streektaal in Overijssel. Er worden antwoorden gegeven op de vaak gestelde vragen over het gebruik en de positie van de streektaal, er kan worden gezocht naar een mooi gedicht of verhaal uit een bepaalde plaats, geluisterd naar een stukje tekst of een lied, en (op termijn) gebladerd in het Woordenboek van Overijssel, en men kan zich inschrijven voor een cursus. Met name voor het onderwijs, van basisonderwijs tot universiteit, is de Taal van Overijssel van belang: docenten kunnen er gegevens vinden wanneer ze in hun lessen aandacht aan de streektaal willen besteden, leerlingen en studenten kunnen er terecht voor hun scripties en presentaties.