Zunnewendefestival

Zunnewendefestival

Eind juni vind jaarlijks het Zunnewendefestival plaats op Landgoed Schuilenburg, in het buitengebied van Hellendoorn. Op deze unieke locatie aan de Regge kan de bezoeker, jong en oud, genieten van prachtige muziek, ontroerende verhalen, indringende poëzie en theater in diversen varianten van de streektaal uit de regio en daarbuiten. De organisatie ontvangt professionele ondersteuning van de streektaalconsulent van de IJsselacademie.

Het Zunnewendefestival is in 2005 ontstaan vanuit een samenwerking tussen de stichting Plattelands Cultuur Overijssel, de historische vereniging Nijverdal, met ondersteuning van de IJsselacademie en het toenmalige van Deinse instituut. Doel is om de bezoekers een indruk te geven wat streektaal, streekmuziek en streekcultuur te bieden hebben en de diverse vormen van immaterieel erfgoed in onze provincie voor het voetlicht te brengen.

De kern van het Zunnewendefestival bestond aanvankelijk uit muzikanten, schrijvers en dichters die zich uitdrukken in de verschillende varianten van het Nedersaksisch die in de nabije omgeving van Nijverdal en Hellendoorn gangbaar zijn (Twente en Salland). Later is dit breder getrokken door ook artiesten te boeken uit andere regio’s, o.a. uit Limburg en Groningen. Op het oude kasteelterrein van de voormalige havezathe Schuilenburg staat het ‘hoofdpodium’ waar de muziek optredens plaats vinden. Verdeeld over het historische terrein zijn er intieme speelplekken waar de schrijvers en dichters hun opwachting maakten.

De komende jaren wil het festival zich inhoudelijk ontwikkelen door ook theater, kunst, archeologie en film aan het programma toe te voegen. In 2013 is hier een voorzichtig begin mee gemaakt door een theaterstuk te laten produceren met een regionaal en historisch karakter, op en aan de Regge.

De omgeving van landgoed Schuilenburg is niet alleen het decor van het Zunnewendefestival, maar vanwege haar historische waarde en unieke ligging aan de Regge ook een belangrijk onderdeel van het festival. Kijk voor meer informatie op zunnewendefestival.nl.

Kopfoto: Emile Willems