Welkom bij Twentehoes

Twentehoes biedt onderdak aan de Twentse taal en cultuur. Van voorlezen tot dialectmuziek, van streektaal in de zorg tot een dialectblad voor basisschoolleerlingen. In het Twentehoes leeft het Twents volop. Alle organisaties die zich met het Twents bezighouden, zijn hier van harte welkom.

Twentse cultuurladder

24 maart: Kerkdienst in de Twentse streektaal - Ontmoetingskerk Rijssen. Zondagavond 24 maart om 19.00 uur is er een dialectdienst in de Ontmoetingskerk (Gereformeerd/PKN), Boomkamp 4 in Rijssen. Het thema is: ‘Ie bint der ene van Miej’. Voorganger in deze dienst is ds. P.J. (Peter) ten Kleij uit Nijverdal. Het gelegenheidskoor ‘Lofleed’, o.l.v. Wout Ligterink, verleent haar medewerking aan deze dienst. Iedereen is van harte welkom. De kerkdeuren gaan om 18.30 uur open. Na afloop van de dienst is er koffie/thee en gelegenheid om na te praten.

30 juni: Twents Songfestival - Openluchtmuseum Ootmarsum. Schrijf je liedjes in je eigen dialect of was je dit stiekem ooit al eens van plan? Geef je dan op voor het Twents Songfestival! Intieme liedjes, emotionele ballades, poëzie met een boodschap, meezingers, tranentrekkers en meestampers. Het mag allemaal op het 2e Twentse Songfestival op zondag 30 juni in het Openluchtmuseum Ootmarsum. De inschrijving is geopend en de voorrondes worden gehouden begin mei. En nogmaals: Elke Overijsselse variant van het Nedersaksisch is welkom op het Twents Songfestival - www.twentssongfestival.nl

Jouw evenementen in onze Twentse Cultuurladder? Mail naar m.dannenberg@twentehoes.nl.

Vrijwilliger worden?

Heb je zin om...

  • Lesmateriaal uit andere Nedersaksische regio's naar het Twents over te zetten,
  • Kinderen voor te lezen in het dialect,
  • Scholieren te begeleiden bij (profiel)werkstukken in en over het Twents, 
  • Gastlessen Streektaal in de zorg te verzorgen

of bijvoorbeeld

  • de Twentse cultuurladder up-to-date te houden?

Meld je als vrijwilliger bij het Twentehoes. We hebben een gezellig team met korte lijntjes, waarin veel mogelijk is!

Twentehoes lanceert Twentse dating-app Twender

Onder het motto “Gin pot zo scheef of ’n dekkel die wal past” lanceert Twentehoes, centrum voor streektaal en streekcultuur van Twente, een volledig Twentse dating-app. De app Twender is bedoeld voor Twentse singles die op zoek zijn naar een Twentssprekende partner. De app werkt volgens hetzelfde concept als de bekende internationale dating-apps met als verschil dat alle teksten in het Twents zijn. Volgens Marieke Dannenberg, projectleider bij Twentehoes, voorziet de app duidelijk in een behoefte: “Anders dan wel eens wordt beweerd, is het Twents springlevend. Ook jongeren praten nog vaak en graag plat, kijk maar naar het succes van de Gladjakkers. In het Twents begrijp je elkaar sneller en als je dezelfde taal spreekt schept dat meteen onderling vertrouwen en een gevoel van verbondenheid. Dat zijn belangrijke voorwaarden voor een relatie en daarom hebben wij deze app ontwikkeld. Uit onderzoek van de IJsselacademie is bovendien gebleken dat sprekers van dialect anderen positiever beoordelen naarmate deze een dialect spreken dat dichter bij hun eigen dialect ligt.” Twentehoes hoopt met de dating-app de doelgroep van 18 tot 30 jaar te bereiken, die van oudsher lastiger te bereiken is voor initiatieven op het gebied van streektaal.

De eerste versie van Twender wordt binnenkort gelanceerd voor Android en iOS. Twentehoes is op zoek naar minimaal 25 Twentse singles die de app als eerste willen testen. Geïnteresseerden kunnen zich aanstaande maandag aanmelden via info@twentehoes.nl en krijgen dan de link voor download toegestuurd.

Screenshot dating-app Twender------

Oonder het motto “Ginnen pot zo scheef of ’n deksel den wal past” lanceert Twentehoes, het centrum vuur streektaal en streekcultuur, nen volweardig Twentsen dating-app. Een app hef een naam Twender kregen en is bedoeld vuur Twentse singles dee zeukt noar nen partner den eur eagen taal sprekt. Een app woarkt volgens hetzelfde concept as bekeande internationale dating-apps mer dan wal met alle teksten in het Twents. Volgens Marieke Dannenberg, projectleaider biej Twentehoes, is heel dudelijk behoofte an dizzen app: “Aanders dan wal ’s wordt ezegd is het Twents springleavend. Ook jongern doot vake en geane plat, kiekt mer noar het succes van de Gladjakkers bevuurbeeld. In het Twents begriep iej mekoar sneller en a’j dezelfde taal sprekt gef dat dreks vertrouwen en ‘t  geveul da’j biej mekoar heurt. Belangrieke dinge vuur ne relatie. Juust doarumme hebbe wiej dizzen app ook emaakt. Oet oonderzook van de Iesselacademie blik det dialectsprekkers aanderen positiever beoordeelt as ze een dialect sprek det dichter biej eur eigen dialect lig.” Twentehoes hopt met de dating-app de doelgroep te bereiken van 18 tot 30 joar, ne doelgroep den van ooldsher lastig te bereiken is vuur initiatieven op ’t gebied van strektaal.

De eerste versie van Twender wordt binnenkort lanceerd vuur Android en iOS. Twentehoes is an ‘t zeuken noar 25 Twentse singles dee een app as eersten weelt oetproberen. Geïnteresseerden köant zich ankommen moandag anmeelden via info@twentehoes.nl en kriegt dan een link um te downloaden too-steurd.

Contact

Algemeen: info@twentehoes.nl
Projectmedewerker onderwijs: Marieke Dannenberg, m.dannenberg@twentehoes.nl
Mail ons met je vragen en ideeën, of kom vrijdags even langs (op afspraak).

Adres
Twentehoes
Beursstraat 34
7551 HV Hengelo

Blijf op de hoogte van de activiteiten door ons te volgen op Facebook!