Twentehoes

Ook wij volgen uitgebreid het nieuws rond het coronavirus en de daarbij genomen maatregelen. Het Kulturhus Borne, onze standplaats, is tot en met 31 maart gesloten. Meer informatie over de maatregelen vindt u hier: https://www.kulturhusborne.nl/Agenda/Corona-update-13-januari

Welkom bij Twentehoes!

Logo Twentehoes

Twentehoes biedt onderdak aan de Twentse taal en cultuur. Van voorlezen tot dialectmuziek, van streektaal in de zorg tot een dialectblad voor basisschoolleerlingen. In het Twentehoes leeft het Twents volop. Alle organisaties die zich met het Twents bezighouden, zijn hier van harte welkom.

Verslag evenementen 2019
Het Twentehoes is het afgelopen jaar druk bezig geweest met het organiseren van verschillende evenementen om de Twentse taal en cultuur op de kaart te zetten. Op 21 juni 2019 hadden we een grote tent voor ons alleen tijdens het Zunnewendefestival in Hellendoorn. Daar kwamen jong en oud bij elkaar om te genieten van onder andere de Gladjakkers, de winnaar van het Twents Songfestival 2018, Twentse dichters, een Twentse quiz en een workshop Twentse spreuken schilderen. Maar niet alleen op het Zunnewendefestival waren we van de partij. Ook tijdens De Museumnacht Enschede lieten we van ons horen door middel van een pop up hoes in De Museumfabriek. We hadden een jong kunstenaarscollectief uit Zwolle uitgenodigd om hun blik op Twente te werpen door middel van het maken van een zine (een soort tijdschrift). Dit werd zeer gewaardeerd door het publiek, die hun proces gaandeweg kon zien vorderen. De Kreenk veur de Twentse Sproak had een quiz meegenomen waardoor verschillende leeftijdsgroepen aan de gang gingen met het vertalen van Twentse woorden. Klik hier voor een korte impressie van de Museumnacht.

We zijn onmeunig blij dat we zo fijn samen kunnen werken met onze partners en aan kunnen haken bij bestaande initiatieven. Zo ook het Twents Songfestival Ootmarsum dat in 2019 een jonge winnares had! Een teken dat de streektaal absoluut niet uitsterft. Tevens was het Twentehoes te vinden bij de Stadsherberg in Enschede, bewapend met een Twents Woordenboek en porselein om wat in mekoar te knooien veur ’t Kerstdiner. Maar ook bij het jubileum van de bibliotheek Hengelo (100 jaar) en de opening van het nieuwe Kulturhus in Borne kwamen we langs met onder andere voorleesverhalen in het Twents en het dialecttijdschrift Wiesneus. De jonge Twentse leu werden vooral blij van het grote bord dat we hadden gemaakt als mooie omlijsting voor een vrolijke foto. Dit bord was te vinden bij de Noaberdagen in Lievelde op 29 september en bij de Landgoed Twente Fair op 26 en 27 oktober in de Lutte. Men kon zelfs een mooi dialectspel winnen door de leukste foto te maken en op te sturen, met gloepens mooie inzendingen als gevolg:

Blijf op de hoogte van de activiteiten in 2020 door ons te volgen op Facebook!

Vrijwilliger worden?
Heeft u zin om…

  • Lesmateriaal uit andere Nedersaksische regio’s naar het Twents over te zetten;
  • Kinderen voor te lezen in het dialect;
  • Scholieren te begeleiden bij (profiel)werkstukken in en over het Twents;
  • Gastlessen Streektaal in de zorg te verzorgen;
  • of de Twentse cultuurladder up-to-date te houden?

Meld u als vrijwilliger bij het Twentehoes. We hebben een gezellig team met korte lijntjes, waarin veel mogelijk is!

Contact
Algemeen: info@twentehoes.nl
Projectmedewerker onderwijs: Marieke Dannenberg, m.dannenberg@twentehoes.nl
Mail ons met uw vragen en ideeën, of kom vrijdags even langs (op afspraak)

Adres
Twentehoes
Marktstraat 23
7622 CP Borne

Blijf op de hoogte van de activiteiten door ons te volgen Facebook!

Logo Twentehoes