Van IJsselacademie naar Overijsselacademie

Al meer dan veertig jaar zet Stichting IJsselacademie zich in voor het onderzoek naar en de presentatie van de geschiedenis, taal en tradities binnen de provincie Overijssel. Dat heeft geresulteerd in vele mooie publicaties, presentaties, voorstellingen, festivals en exposities voor een zeer divers publiek. Van oorsprong waren de activiteiten van de IJsselacademie gericht op Salland, de Kop van Overijssel en de IJsselstreek. In 2016 verhuisde het kantoor van Kampen naar Zwolle, waarbij een alliantie werd aangegaan met Historisch Centrum Overijssel (HCO). De nauwe samenwerking met HCO zorgt ervoor dat IJsselacademie nog sterker staat in het presenteren van het brede erfgoed van Overijssel.

Met de opening van Twentehoes, het nieuwe centrum voor streektaal in de openbare bibliotheek te Hengelo in september 2018 heeft IJsselacademie haar werkgebied uitgebreid naar Twente. Ook is er met de komst van Marco Krijnsen voor het eerst een regiohistoricus Twente actief bij IJsselacademie. Deze zeer welkome verbreding van het geografische werkgebied, mogelijk gemaakt door subsidie van provincie Overijssel, is aanleiding geweest voor twee formele wijzigingen rondom IJsselacademie. Het bestuur is uitgebreid met twee vertegenwoordigers uit Twente in de persoon van Gerrit Dannenberg (Rijssen) en Thea Kroese (Vroomshoop). Zij vormen samen met Annet Westerdijk (Zwolle) en Gerrit Jan Bolks (Ommen) het bestuur. Daarnaast is de naam van de stichting formeel veranderd in Stichting Overijsselacademie, waarmee recht gedaan wordt aan het nieuwe werkgebied. De merken IJsselacademie en Twentehoes blijven bestaan en worden gebruikt als afzender voor de werkzaamheden in de betreffende deelregio’s.

Een overzicht van de actuele projecten van Stichting Overijsselacademie vindt u op: www.ijsselacademie.nl. Indien u wensen of concrete plannen heeft voor een project op het gebied van de streektaal en/of streekgeschiedenis en/of cultuur, gaan onze medewerkers graag met u in gesprek.

Graag tot ziens,

Annet Westerdijk, voorzitter
Vincent Robijn, directeur

Logo Stichting Overijsselacademie