Vrijheidstour 2020

Vrijheidstour Overijssel

Overijssel in 17 dagen bevrijd
De provincie Overijssel is 75 jaar geleden in 17 dagen bevrijd. Op 1 april 1945 konden de inwoners van Haaksbergen als eerste de vlag buiten hangen. Ruim twee weken later, op 17 april, was Kampen bevrijd en daarmee de hele provincie. RTV Oost en Historisch Centrum Overijssel maken in 2020, van 1 t/m 17 april, een Vrijheidstour door Overijssel. Elke dag staat een bijzonder lokaal oorlogs- of bevrijdingsverhaal centraal op radio, tv, online en social media. Veel van deze persoonlijke verhalen zijn in april 2019 ontdekt tijdens de WO2 Cafés van RTV Oost en Historisch Centrum Overijssel.

De Vrijheidsexpress 
Naast de 17 bijzondere verhalen gaat RTV Oost op zoek naar meer verhalen en gebeurtenissen die worden georganiseerd in het kader van 75 jaar vrijheid in de Overijsselse gemeenten. RTV Oost maakt de hele dag radio vanuit de Vrijheidsexpress. Deze bus start elke dag vanuit een andere gemeente en tourt langs bijzondere plekken, scholen, verzorgingshuizen en sportclubs. De Vrijheidstour is van en voor Overijssel. Iedereen is welkom tijdens de tour en in de bus!

Dagelijks TV programma
RTV Oost sluit elke dag af met een TV-programma op de locatie waar ‘s ochtends de Vrijheidsexpress is vertrokken. Een terugblik met gasten op de verhalen van de dag. ’s Avonds tot slot een vrolijk feestprogramma waar de euforie, opluchting en blijdschap van net na de oorlog centraal staat. Er zijn optredens van lokale talenten die zijn geselecteerd door de grote Overijsselse poppodia, een Vrijheidsconcert door The Bluebettes, aangevuld met lokale optredens.

Songs for Freedom
Vier talentvolle Overijsselse bands zijn gevraagd een ‘Song for Freedom’ te maken. Boogie Monster, Lauringer, No Wow & QUINN hebben zich laten inspireren door de 17 verhalen en daarmee hun eigen song met het thema ‘vrijheid’ gecreëerd. Met deze persoonlijke interpretaties van 1 van de 17 verhalen trekken de bands door heel Overijssel tijdens de Vrijheidstour en sluiten gezamenlijk af op Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle op 5 mei 2020.

Publicatie Oorlog in Overijssel
De Tweede Wereldoorlog is 75 jaar voorbij, maar laat veel mensen nog altijd niet los. Niet alleen ouderen die de oorlog meemaakten, maar ook jongere generaties dragen de sporen van de oorlog met zich mee. Tijdens de WO2 Cafés in vijftien bibliotheken in de provincie zijn in april 2019 honderden verhalen en voorwerpen ingebracht door de inwoners van Overijssel. Naar aanleiding van deze rijke oogst zijn historici van de IJsselacademie onderzoek gaan doen naar de manier waarop de oorlog nog altijd in onze provincie doorwerkt. Zij verzamelen 25 verhalen in een boek, dat in maart 2020 zal verschijnen.

Tourdata Vrijheidstour 2020:
woensdag 1 april – Enschede
donderdag 2 april – Oldenzaal
vrijdag 3 april – Borne
zaterdag 4 april – Delden
zondag 5 april – Almelo
maandag 6 april – Den Ham
dinsdag 7 april – Dedemsvaart
woensdag 8 april – Holten
donderdag 9 april – Nijverdal
vrijdag 10 april – Deventer
zaterdag 11 april – Ommen
zondag 12 april – Heino
maandag 13 april – Wijhe
dinsdag 14 april – Zwolle
woensdag 15 april – Zwartsluis
donderdag 16 april – Kuinre
vrijdag 17 april – Kampen

Meer informatie over het programma van de Vrijheidstour? Kijk op www.overijsselviertvrijheid.nl